Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Изборът на безопасна бебешка играчка – мисия възможна

Изборът на безопасна бебешка играчка – мисия възможна

Чувствителността на бебетата, особено в първите месеци от живота им, е причина родителите да внимават изключително много в избора на всеки предмет, който ще се докосва до тях. С напредването на месеците мъничетата започват да изучават света по все повече начини – това увеличава пропорционално и възможностите някои играчки да се окажат опасни за тях. 

Преди да бъдат пуснати на пазара, всички бебешки и детски играчки преминават през редица тестове, за да е сигурно, че са безопасни за малчуганите.

Или поне така би трябвало да бъде. Много често обаче се оказва, че пластмасовите играчки съдържат вредни химикали, които увреждат нежния бебешки организъм повече, отколкото това би се случило на възрастен човек. Тези вещества (повечето от които по принцип са и забранени за употреба) вредят и на околната среда. Контролът на количеството играчки, особено тези, произведени в Китай, обаче е изключително трудоемка задача, така че пропуските са напълно възможни. 

Какво могат да направят родителите в този случай?

На пазара се предлагат безопасни бебешки играчки, изработени от редица материали:

  • ако предпочетете дървена играчка, се спирате на устойчив вариант, изработен от естествени материали. Най-добре е играчката да е в естествени цветове и изработена от едно парче дърво, за да се избегнат опасностите, които крият някои бои и лепила. Варианти, оцветени или завършени с естествен финиш като пчелен восък или някои натурални масла също са безопасни. 
  • Платнените играчки, изработени от естествени платове (памук, лен, вълна) също са много добър избор. Тук важно е и пълнежът да бъде от естествени материали – отново памук или вълна – или друг синтетичен, но безопасен материал като силиконовия пух или специализирания гранулиран пълнеж за играчки.
  • Силиконът, подобен на този, от който се изработват бебешките гризалки, също е добър избор за играчки.

Изработете сами или използвайте в играта предмети от домакинството съгласно Монтесори методите.

Като родители Вие опознавате света заедно с Вашето малко съкровище. Това е идеален момент да опитате нещо ново – например да изработите платнена играчка от стари дрехи или домашен текстил и да използвате парцален пълнеж. Някои предмети като дървени лъжици или други прибори за готвене, плодове и други могат да бъдат превърнати едновременно в играчка и инструмент за стимулиране на развитието на бебето.

Здравето и безопасността на малчуганите е на първо място за родителите. Играта и забавлението обаче не бива да страдат от това – напротив, необходимо е само да проявите малко въображение. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се