Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Детски играчки и устойчивост – напълно възможна комбинация

Детски играчки и устойчивост – напълно възможна комбинация

Концепцията за устойчив начин на живот, където отпадъците са сведени до минимум, а отговорността за околната среда е водеща при осъзнатото пазаруване е напълно приложима за всяка сфера на живота, включително купуването на детски играчки. Макар на пръв поглед това да не изглежда вярно, в този материал ще видим къде се намират основните пресечни точки между устойчивостта и играта. Нещо повече – ще разкрием как можете да възпитате у децата още от най-ранна възраст отношение към устойчивия начин на живот именно чрез определени играчки и материалите, от които са изработени те.

Живеем в материален свят и желанието за притежание е неизбежно

Реално, желанието за притежание на вещи, които харесваме, не е повод за осъждане, особено когато искащият е в онази прекрасна възраст, когато всичко е ново и интересно, а именно детството. Разнообразието от детски играчки, което Вашият малчуган вижда навсякъде – в градината, на площадката, в магазина – прибавено към факта, че любопитството на малките деца е практически безгранично, резултира в искането на всичко интересно. Вместо това да Ви фрустрира, можете да го използвате, за да възпитате някои ценности у малкия човек, използвайки формата на игра. 

Насочете вниманието на детето към определени материали

На пазара се предлагат детски играчки от дърво и плат, както и множество творчески комплекти. Водете Вашия малчуган в магазини, където има много такива варианти. Така ще можете заедно да изберете дървени кубчета, дървени низанки, парцалени кукли и други играчки, които са устойчиви във времето. Докато разглеждате, можете да използвате момента и да обясните защо е по-хубаво да се играе с дървени и платнени играчки – по-трудно се чупят, детето ще им се радва по-дълго време, а някой ден може дори да ги предаде на свой ред на следващото поколение. Концепцията за приемственост може би все още ще е твърде абстрактна, ако малчуганът е на по-малко от 5-6 години, но идеята да може да използва по-дълго любимата играчка със сигурност ще му хареса. 

Бебешки безопасни играчки от устойчиви материали

От самото си раждане малките съкровища са обградени от внимание – най-честото му проявление от страна на близки и приятели е именно купуването на играчки. В наши дни все по-често роднините и гостите като цяло се съобразяват с мнението на родителите и се допитват, преди да купят подарък. Използвайте този разговор, за да подчертаете, че предпочитате дървени и платнени бебешки безопасни играчки. Тук вариантите са много – дървени дрънкалки, плетени животинки, парцалени кукли…пазарът е изключително разнообразен. 

Най-важното качество на бебешките играчки е именно безопасността

Когато предлагате играчки на най-малките, изключително важно е да внимавате те да нямат остри ръбове и малки частици, които могат да бъдат погълнати или по друг начин да предизвикат задушаване. Ето защо водещи в списъка с безопасните играчки са именно тези от естествени материали – памучните прежди и платове са щадящи за нежната бебешка кожа, а повечето производители не добавят дребни елементи умишлено. Личицата са често бродирани или пришити от същите материи, косичките – отново от прежда или конци, са здраво прикрепени с помощта на шевове, а не потенциално токсични лепила. Дървените играчки пък обикновено представляват монолитни структури, не оцветени или багрени със специални екологично чисти и подходящи за деца бои. Нещо повече – тук понякога се използват напълно естествени финиши като пчелен восък или ленено масло, които едновременно променят цвета и предпазват дървото. 

Ето как концепцията за устойчивост се оказва напълно приложима в света на детските играчки – а бонусът е, че играта и избирането заедно поставят основите на осъзнатото искане, на уважението към природата и естествените материали.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се