Козметика и хранене

Бърза доставка за 4.99 лв. до офис на Спиди
и 1.59 лв. с BoxNow

Защо Smart Baby?

Кои сме ние?

Вдъхновени от неспирното желание на децата да учат, Ние, екипът на Smart baby, ви представяме образователни и занимателни играчки, създадени от естествени материали. Утвърдените с годините способи и неоспоримите резултати на учениците на тази система ни дават увереност, че с тези играчки може да подготвим малкото дете за големия свят.

Коя е Мария Монтесори?

Мария Монтесори е родена през 1870 година в Италия и е първата жена, получила медицинско образование в страната. Тя работи в сферата на психологията, педагогиката и антропологията. Според нея трябва да се откликне на желанието на детето да се саморазвива и самоизгражда. Тя поставя началото на интердисциплинарен метод за обучение на деца, който още със създаването си е много успешен. Номинирана е два пъти за Нобелова награда. Умира на 81 годишна възраст в Амстердам.

Какво представлява педагогическият модел Монтесори?

Първите си значими наблюдения върху средата около децата Монтесори прави, докато е директор на училище за психично болни деца. След като променя средата, в която се прожеждат обученията, децата, от неконтролируеми и апатични, се превръщат в любознателни, възпитани и жизнерадостни. На основата на значителни научни познания, Мария Монтесори въвежда нов, революционен педагогически модел, впоследствие кръстен на нейно име. Централно място заема идеята, че средата трябва да стимулира интереса и спонтанното желание на детето да учи. Обкръжаващата среда и подходящите материали и играчки позволяват на детето да бъде по-независимо и да участва в изграждането на собственото си образование. Когато даваме на детето възможност да е по-самостоятелно, да прави избор и след това да вижда резултата от него, увереността му се повишава и му помага да е по-щастливо, независимо и по-лесно да взема решения в бъдеще. Детето е способно да възприема онова, което предлага неговото обкръжение. За да бъде този процес възможно най-ползотворен, му трябва спокойствие, подходяща среда и подходящите помощни средства.

Монтесори установява, че до шестата си година, децата имат много силна „попивателна“ способност. Те запечатват обкръжението, като заобикалящо ги пространство и модели за подражание. След това използват тези знания за придобиване на умения и решаване на различни проблеми. Това е съпроводено с много усилия от страна на децата, затова трябва да се отнасяме с разбиране и внимание към тях. Много е важен индивидуалният подход, за да може малчуганите, които по-лесно се справят със задачите, да бъдат стимулирани и да продължават напред. На тези, които изпитват затруднения, помагаме чрез представяне на упражнението по различен начин. Важно е да разберем, защо някое дете изпитва затруднение и да се опитаме да изкореним проблема, така че той да не се появява при следващи упражнения. Целта на обучението е „попиващият” ум на детето да се заинтригува и да се създаде шаблон за учене, който ще му служи през целия живот.

Когато представяме на детето някоя нова играчка или занимание, хубаво е най-напред да му покажем упражнението, което трябва да се извършва с нея, а след това да го оставим то само да го повтори. Важно е да го наблюдаваме и поощряваме. Така, въпреки че е оставено само да се справи със задачата, то знае - ние сме до него, подкрепяме го и при нужда ще му помогнем. Всички хора, а най-вече децата, учат най-добре чрез директно преживяване. Монтесори материалите, които ние от Smart Baby предлагаме, сами по себе си не са методът Монтесори. Те са част от инструментите, които стимулират детето към логическа мисъл и откриване. Всеки материал е внимателно измислен, проектиран и изработен, за да привлича детето в даден етап на развитие. Не бива децата да бъдат затрупвани с много играчки около тях по време на заниманията. Най-добре е да им дадем една играчка, за да не се разсейват с други. Така концентрират цялото си внимание само върху нея.

Актуален ли е педагогическият модел Монтесори днес?

В наши дни методът Монтесори се използва в над 22 000 частни и държавни учебни заведения в 110 държави на 5 континента.

Някои от личностите възпитани по метода са:
  • Лари Пейдж и Сергей Брин – основатели на Гугъл.
  • Джеф Безос – основател на Амазон.
  • Габриел Гарсия Маркес – писател, носител на Нобелова награда за литература.
  • Стийв Возняк – съосновател на Епъл.
  • Жаклин Кенеди Онасис – бивша първа дама на САЩ.
  • Принц Уилям и Принц Хари.
Smart Baby logo

Ние, екипът на Smart Baby, ви предоставяме само най-високо качество играчки. Те са проектирани и изработени от естествениматериали. Подбрани са с внимание и любов, така че да помагат възможно най-много за развитието на децата ни.

 

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се