Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Какви двигателни умения се развиват с баланс дъска Монтесори?

Какви двигателни умения се развиват с баланс дъска Монтесори?

Взаимовръзката между добре развитите двигателни умения и способността за концентрация и учене е добре известна. Ето защо правилният ход на моториката трябва да бъде стимулиран още от най-ранна детска възраст. Освен добра основа за бъдещето, двигателната активност е и страхотен начин за забавление, и за малчуганите, и за мама и татко, а продукти като баланс дъска Монтесори могат да бъдат Ваши най-добри помощници в начинанието. 

Подпомагане на координацията между ръце и очи

Именно координацията между ръце и очи е едно от най-важните умения, които множество образователни игри и играчки таргетират. Баланс дъската Монтесори представлява дървена дъга, която се поставя обърната на пода, за да може детето, стъпило на нея, да се научи да пази равновесие. Най-естественият начин това да се случи е то да застане изправено, да разпери ръце встрани и инстинктивно да стегне мускулите на тялото си. Особено в началото, докато овладява упражнението, малчуганът естествено търси с поглед коя част от тялото му къде се намира – например, проследява с очи разперените ръце. 

Равномерно развитие на двете половини на тялото

Факт е, че още от ранна възраст децата проявяват своята склонност да бъдат левичари или десничари. Все пак обаче, хармоничното развитие на физиката и двете полукълба на мозъка вървят ръка за ръка. Упражнение именно в тази посока е запазването на равновесие върху баланс дъската Монтесори. В този процес лява и дясна страна на тялото са равнопоставени, необходим е контрол и над двете половини, за да се получи балансирането. 

Естественото леко накланяне на едната и другата посока, редуването на краката при полюшването върху баланс дъската представляват чудесен вариант на игра, при която има пресичане на вертикалната и хоризонталната линия на тялото. Този тип упражнения работят много ползотворно за овладяването на умения, свързани със следването на указания, речевото и мисловното организиране. Именно те са много важни за ученето. 

Развиват се мускулите на торса

Запазването на равновесие върху баланс дъската Монтесори е невъзможно, ако мускулите на торса не са стегнати. Нещо повече – редовните упражнения за баланс подпомагат цялостното укрепване на мускулатурата на корема и гърба, а детето се научава колко са важни изправената стойка и контролът над всяка част от тялото. По-нататък това помага за поддържане на стабилна позиция на стола по време на учене и работа, което пък, от своя страна, не само подобрява концентрацията, а и е добра превенция за редица заболявания на опорно-двигателната система. 

Физическата активност в живота на детето е ключова за развиване на множество умения, пряко свързани със способностите му за осмисляне и конструиране на речта, на абстрактно мислене и съсредоточаване. Връзката невинаги е видима от самото начало, но със сигурност мама и татко ще бъдат доволни да виждат как малчуганът расте уверен и здрав. С помощта на баланс дъска Монтесори всичко това може да бъде и изключително забавно за всички у дома. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се