Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Идеи за дизайн на детска стая по законите на Монтесори

Идеи за дизайн на детска стая по законите на Монтесори

Детската стая има толкова много функции: място за отдих, начин да заявиш себе си, скривалище, зона за творчески занимания и преоткриване на света. За да създадете детска стая по законите на Монтесори, важно е да знаете, че следва да е изпълнена със светлина, уют, природни багри и натурални материали. Интериорът трябва да е семпъл, без натрупване на играчки, тежки мебели и ненужни декорации. В подобна минималистична атмосфера и функционален интериор детето ще се чувства комфортно и безопасно. Важно е да се постигне още от ранна възраст, защото така се стимулира неговата свобода и самостоятелност. Откъде да започнем с оформлението? Кои са важните елементи от интериора, които задължително трябва да присъстват в детската стая?

    1. Детското легло

Детските рафтове в стаята трябва да бъдат немного високи и достъпни за детето. Леглото да е по мярка, но също така и да може само да става от него. По този начин се учи да бъде самостоятелно и независимо.

Препоръчително е когато детето е малко, да поставите матрака директно на пода. Така се дава възможност детето да наблюдава заобикалящия го свят свободно, а не през процепите на решетки. Щом се научи да пълзи, само ще може да ляга и да става от леглото си.



    1. Огледала

Знаете ли, че децата прекарват много време пред огледалото, целувайки собственото си изражение? Не, това не е признак, че са самовлюбени, а белег, че се развиват нормално. Докато се възхищава на своя образ в огледалото, детето изучава изразите на лицето си, движенията, които прави, както и обкръжаващата го среда. Точно по тази причина е важно в детската стая да присъстват огледала, които да са на достъпна височина.

    1. Стелажи

Отворени ниски стелажи са задължителен елемент от интериора на детската Монтесори стая. С тяхна помощ детето получава шанс да избере с какво да се занимава и играе. Не е необходимо да трупате стелажите с играчки. Препоръчително е дори да сменяте избора от играчки през определен период. Така интересът към тях ще бъде по-голям.

Научете детето да връща играчките на стелажа, защото по този начин го възпитавате на ред и чистота.


    1. Мебели за игри

Важно условие е мебелите за игри да са съобразени с ръста на детето. Щом се научи да седи, сложете му малка масичка и стол, които да са му удобни. Предложете му да закусва върху масичката или да се занимава с творчески дейности (рисуване, подреждане и сортиране и др).

Помнете, че децата получават огромно количество полезна информация, докато изследват различни материали и предмети. Меките одеяла, корковото килимче, дървените блокчета и плетените завивки обогатяват детското възприятие. Не се страхувайте да обогатявате обкръжаващия го свят с нови и интересни предмети.

    1. Активна зона

Важно е в детската стая да има свободна зона, която да служи за игри и забавления. Най-често тази така наречена „активна зона“ се разполага в центъра на стаята, като се маркира с меко и приятно не голямо килимче. Когато детето порасне, там се поставя масичка със столче. 

    1. Натурални материали

Според метода Монтесори е изключително важно детските мебели и играчки да бъдат от натурални материали. Най-често използваните монтесори материали за целта са от дърво.  Мебелите по изключение може да са от шперплат. Важно е завесите да са изработени от лен или памучни тъкани, а килимът да е вълнен. Декоративните възглавнички в детската стая по метода Монтесори следва да бъдат черно-бели или графични. Причината е, че така децата се учат да разпознават различни форми по-добре. 

    1. Творческа зона

Естетическото оформление на детската стая помага за развиване на добър вкус и усет към красивото. Украсете стените с картини със семпли пейзажи, например на животни, птици и други подобни. Разположете материалите за детското творчество така, че да бъдат под ръка. Например, закрепете на стената панел за рисуване, или поставете големи картонени листи върху тапета. 

Не забравяйте, че децата са целеустремени, будни ученици, които могат да стигнат до невероятни висоти в развитието си, ако им предоставите необходимата среда, в която ще изградят самостоятелност и независимост.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се