Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Детските занимания у дома през последната година: обзор и размисли

Детските занимания у дома през последната година: обзор и размисли

Последната година ни даде много поводи за размисъл на различни теми. Една от тях е свързана с начина, по който мислим за игрите на децата. Още с първите ограничения за стоене вкъщи през 2020 г. изведнъж всички трябваше да възприемат нови навици. Всъщност нямахме избор. Редовно миене на ръце, носене на маски, социална дистанция. Въпреки изолацията и всички останали негативи, които претърпяхме, има и нещо положително. И то е че променихме отношението си към играта. От високотехнологична, тя се превърна в образователна и адаптирана за всяка ситуация. Докато стоим вкъщи, прекарвахме повече време с децата и това укрепи връзката ни.

  1. Технологиите и „новото нормално“

Много хора си дават сметка, че вече всичко е различно. След първото затваряне, животът ни се промени. Започнахме да ценим малките неща като разходки и игри на открито, срещи с приятели. Това важи с пълна сила за децата и техните игри и забавления. С времето все по-често ни се искаше да излизаме с децата навън, да им измисляме занимавания, само и само да не стоят постоянно пред електронните устройства.

Макар все по-често да ни се напомня, че в днешно време екраните са нормални, това не означава, че трябва детето да прекарва цялото си време там.  По време на социалната изолация все по-често копнеехме да се свържем с приятели и семейство. Създаването на Zoom срещи и всякакви онлайн платформи за разговори помогна това да стане възможно. И все пак „новото нормално“ не означава, че не можем да се свържем с нашите физически играчки по съвсем различен начин. Сега, след като сме имали цяла година за размисъл и опити, споделяме полезни открития, които можем да използваме при следващата подобна ситуация.

  1. Три начина за преосмисляне на времето за игра

Това, че се налага да стоим вкъщи, не значи, че няма интересни и полезни дейности, с които да ангажираме детето. Дори ситуацията да се повтори, винаги има решения. Ето и някои от тях.

  1. Игри на открито с любимите играчки

От началото на пандемията много семейства прекараха повече време заедно. Това им даде възможност да си изградят ежедневна програма с дейностите. Много често тя включваше занимания и прекарване на време на открито. Извеждането на децата на чист въздух ги поддържа физически активни. Те могат да носят играчки като топка, въже за скачане или други вещи. Ползите от тези играчки навън са не само за физически упражнения, но и като креативни начини за общуване със семейство, връстници и други.

Когато навън времето е хубаво, нищо не пречи децата да използват всичко свои образователни играчки. Ако разполагате с двор или място на открито, където детето спокойно може да подрежда пъзел, да оформя кула или да се занимава с нещо друго, това е чудесно.

  1. Нови хобита

Стоенето вкъщи даде възможност да се научат нови неща и да се практикуват нови хобита и интереси. Децата се чувстват чудесно, когато нещо, което са направили или са помогнали да се приготви, всъщност се използва. Примерите са безброй при креативни дейности като готвене, плетене и др. Много деца развиха увлечение или любопитство за изследване на различни сфери: музика, танци, литература, наука. Ако детето ви проявява интерес към музикален инструмент, спорт, наука или рецитиране на стихове, струва си да инвестирате в подготовка и осигуряване на нужните неща, за да последва и развива интереса си.

  1. Разумно използване на технологиите

Видео разговорите на по-големи екрани като лаптопи могат да създадат у децата усещането, че са свързани с приятелите и роднини. Това безспорно е сред ползите на технологиите, които няма как да отречем.

Под родителски надзор деца под шест (и над шест) също могат да си чатят с приятелите си и да играят на различни игри. Също така могат да си разказват истории и да споделят преживявания.  Онлайн срещите следва да приключат след уговорен период от време, например двадесет минути. Това ще донесе редица ползи за децата, защото общуването с връстниците им е важно.

  1. Преосмисляне на живота от тук нататък

Няма съмнение, че животът се е променил. Нашият ежедневие се промени през изминалата година. Това, което не трябва да правим, е да изпадаме в паника. Просто продължаваме с промените и се възползваме максимално от възможностите, за да дадем на децата си положителни, формиращи преживявания. 

Дори в настоящата неясна ситуация има много възможности, които изброихме и които може да продължим да използваме.  Затова отделете време и се насладете на новите начини за игра у дома и навън.

Въпреки дистанцията, дезинфекцията, ограниченията, играта си остава един от най-добрите начини за общуване между деца. От нас зависи да я адаптираме така, че да бъде полезна и приятна за малчуганите.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се