Козметика

Безплатна доставка
до автомат на Box Now,
до офис на Еконт и Спиди
над 120 лв.

Образователни играчки

Сортиране:
Покажи:
Възраст
Пол
Цена
Материал

Разновидности и класификации, съвети за начинът на експлоатация, и всичко друго, което трябва да знаете за образователните игри и играчки за Вашето дете

Образователните игри и играчки са създадени, за да помагат в развитието на детето като фокусират вниманието над специфични качества като умение за съсредоточаване, работа в екип, фина моторика, съобразителност, логика и последователно мислене, причинно следствени връзки между обектите и много други. Образователните играчки са проектирани от специалисти и са следствие на дългогодишни изследвания и проучвания за развитието на детето в различни възрасти.

Видове образователни играчки

В зависимост от материалите, сложността и етапите от развитието на децата, образователните игри и играчки се разделят на различни групи.

Според възрастта образователните играчки биват:

Образователни играчки за бебета

Образователни играчки за бебета включват карти, музикални висулки и меки играчки, които са безопасни за детето. Те задължително трябва да са изработени от екологични материали, да са здрави, без остри ъгли. Играчките основно ангажират детето и го успокояват като често ще се използват и за чесане на венците в процеса на поникване на зъбчета.

Образователни игри за деца до 1 година

Tези игри трябва да следват няколко важни правила – да са безопасни и да развиват у децата съвсем фундаментални умения и разбирания. На тази възраст много от децата започват да изговарят първите си смислени думи и се мъчат да проходят. Ръцете им са мънички и всякакви играчки, състоящи се от трудноподвижни, тежки или затегнати обекти биха ги затруднили. Играчките следва да са достатъчно големи, за да са трудни за поглъщане, да са в различни цветове и форми и да не са прекалено сложни. Изключително важно е, играчките да нямат малки фуги и ъгли, за да се почистват лесно, защото е сигурно, че рано или късно играчката ще попадне в устата. Играчките трябва да са изработени от естествени и безопасни материали и да са здрави, отново по същата причина. Задължително е играта с образователните играчки за деца на една година да се случва в присъствието на родител, за да се гарантира безопасността на детето.

Oбразователни игри за деца на 2 години

На тази възраст децата могат да се движат самостоятелно, да променят скоростта и посоката, да се разпознават и да се назовават. Децата умеят също да подражават и обикновено могат да произнасят някои основни думи. Подходящите образователни игри за 2 годишни включват играчки, които могат да се ритат, да се търкалят реагират на намеса от детето. Идеален пример за такава образователна играчка са различните видове топки. Различни образователни игри за 2 годишно дете могат да бъдат измислени както от родителите, като се назовават различни животни или се поддържа определено поведение, което да бъде копирано от детето, така и да се закупят игри с животни, с различни форми и с подвижни части, които детето да манипулира. Всички интерактивни игри за 2 годишни деца трябва да бъдат лесни за почистване и поддръжка и изработени от екологични и безопасни материали. Текстилните кукли, които могат да получават имена, да бъдат хранени и обличани са добър вариант за занимателни игри за момиченца деца на 2 години. Изключително важно е вашите образователни игри за 2 годишно дете да се избират така, че да позволяват и самостоятелна игра на детето и да се фокусират върху грубите движения и фината моторика. На играчките могат да се дават имена, за да се развиват и езиковите и мисловните процеси на детето.

Oбразователни игри за деца на 3 години

Образователните играчки за деца на 3 години трябва да се съобразят с големия напредък в развитието на малчуганите. На тази възраст децата могат да се изправят на пръсти, да ритат топка напред, да я хвърлят нагоре и имат много по-голям контрол върху движенията си. Фините двигателни умения също се развиват, като децата могат да се хранят самостоятелно с лъжица, да мият и да подсушават ръцете си, да режат с ножица и т.н. Затова всякакви игри доразвиващи тези умения са изключително подходящи. Никога не забравяйте и включването на книжки с картинки, от които да четете на детето. Може да се дават играчки доразвиващи точността и прецизността на детето, да се дава шанс на детето да върви в права линия и да развиват концепции за пространства, преценка и планиране. За развитието на фината моторика са подходящи образователните играчки за деца на 3 години като разноцветни кули, състоящи се от елементи с различни форми.

Образователни игри за деца на 4 години

На тази възраст детето трябва да се подготвя да разпознава основни концепции като тегло, обем и размер. За целта, по-големи кубчета, играчки с геометрични фигури или пъзели са добро средство за развитие. Образователните играчки за 4 годишните могат да включват игри за рисуване, за оцветяване и създаване на свои конструкции с конструктори. Изключително важно е да подготвяте детето и за последващите социални контакти. Детето може да играе самостоятелно, но и с други деца или възрастни. Състезателни игри, в които има победа и загуба не са подходящи, но тези концепции могат да станат част от речника Ви докато използвате специализираните образователни играчки за 4 годишни.

Образователни игри за деца на 5 години

Различните образователни игри за деца на 5 години, които можете да включите трябва да развиват няколко аспекта от детето – фина и груба моторика, социални умения и интелект. Можете да включите различни игри като сметала, пъзели и други по-сложни образователни играчки. Можете да използвате игри с числа, букви и разнообразни форми. Образователните игри за деца в тази възраст трябва да са насочени и към бъдещата подготовка за влизане в училище. Трябва игрите да подготвят детето за общуване с други хора, затова всичко което подобрява изобретателността на детето са подходящи. Важно е да се знае, че децата обръщат изключително внимание на поведението на възрастните, когато са в тази възраст, затова детски книжки, които да се четат изразително са много подходящи, защото също ще бъдат разбрани.

Според това дали игрите и играчките са материални или не, образователните игри и играчки се делят на физически и онлайн.

Във времена когато децата често се налага да са далеч от родителите си през деня, образователните игри онлайн са един от вариантите, които родителите могат да използват. Изключително важно е с тях да не се прекалява поради риск за здравето на децата. Често онлайн образователните игри за деца не са толкова ангажиращи и е възможно да правят децата малко по-пасивни, защото често те само възприемат информация без възможност за обратна връзка. Интерактивните онлайн образователни игри могат да дадат много идеи и да позволят на родителите временна почивка, но не могат активно да заместят заниманията с детето.

Според материалите, от които са изработени, образователните играчки биват:

  • дървени – естествен материал, който е безопасен и екологичен. Важно е да се имат предвид боите, които са използвани при боядисването на дървените играчки. Друг важен аспект е тежестта на играчката и острите ръбове. Повечето от нашите дървени образователни детски играчки гарантират безопасност на детето заради солидната си изработка и невъзможността малки части да бъдат откъснати и погълнати.
  • текстилните играчки са меки и безопасни. Те се рециклират и могат да бъдат използвани многократно, което ги прави изключително подходящи.
  • хартиените образователни играчки за деца са подходящи за по-големи деца поради тяхната по-малка устойчивост. Тук се включват и всички образователни детски книжки, които можете да закупите за детето.

Разновидностите на образователните играчки са много и те включват лабиринти, пъзели, сметала, играчки за сортиране, книжки, музикални инструменти, играчки за нанизване и подреждане.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се
Започнете да пишете, за да видите продуктите, които търсите.