Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Как да покълне любовта към книгите в детското сърце?

Как да покълне любовта към книгите в детското сърце?

Много родители на ученици и тийнейджъри споделят опасенията си от отношението на малчуганите към книгите. Повечето от децата и младите хора предпочитат компанията на електронните устройства, а четенето е за тях досадно занимание, което свързват с тежки училищни задачи. Това, очевидно, притеснява възрастните, които прибягват до какви ли не идеи и съвети, за да събудят интереса на децата към книгите.

Факт е, че за това никога не е късно – колкото по-рано обаче детето се запознае с книгата, толкова повече ще я обича.

Разлистването на книжки може да се превърне в част от забавните игри още преди навършване на годинка. Бебетата харесват ярки цветове и картинки, а в момента на пазара има подходящи за тях продукти, изработени от много дебел картон, гума, дори плат, така че да не се притеснявате, че малчуганът ще скъса ценния екземпляр или ще погълне парченца хартия. 

С напредването на възрастта образователните книжки стават пръв помощник на родителите.

Децата обичат да изследват света още преди да пропълзят. След навършване на годинка и прохождане те стават изключително активни. Това е моментът, в който, включвайки образователни книжки, можете да започнете да им показвате например какви звуци издават животните или как се казват най-често срещаните цветя. 

Разлистването и четенето на приказки пък можете да превърнете в част от вечерния ритуал, така че от съвсем малко детето да свързва книжката с положителни емоции.

Образователните книжки могат да разкрият пред детето всичко – от наименованията на плодовете и зеленчуците до тайните на космоса

Темите и форматите тук са различни, в зависимост от възрастта и интересите на децата. А те, поначало, са изключително любопитни – ето защо не е много трудно да ги насочите към книгите тогава, когато задават многобройните си въпроси за света. Четенето заедно пък укрепва не само връзката между детето и книгата, а и тази вътре в семейството.

Личният пример е най-важен.

Четете заедно, покажете на детето, че всяка книга е ценност. Така то самото няма да се притеснява да споделя с Вас вкусовете си на по-късен етап. Създайте заедно навици – от най-ранна възраст включете в дневния режим време за четене като дейност, която вършите едновременно, един до друг. Дори и детето да е още съвсем малко, разкажете му за книгата, която четете Вие, проявете интерес към това, което държи в ръце то. 

Най-важно е с каква емоция свързват четенето децата – ако първите им спомени, свързани с книгите, са за топли и весели моменти заедно с мама и тате, те нито ще се страхуват от книгите, нито ученете ще бъде за тях труден и болезнен процес.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се