Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Как играта помага при социални проблеми?

Как играта помага при социални проблеми?

Социалните умения са жизненоважни за много области на здравословното развитие. Когато децата са социално компетентни, те изследват спокойно света и растат щастливи в заобикалящата ги среда. А кой е най-добрият начин за развиване на социални умения от крехка детска възраст? Разбира се чрез играта.

Неслучайно редица специалисти препоръчват игри с подходящи образователни играчки като по този начин детето от малко ще се учи да общува свободно.

Каква може да е причината за социални проблеми при децата?

Сред най-честите причини за социални трудности, свързани с общуването, специалистите изтъкват следните:

  • Задаване на ограничения. 

Например липсата на възможност за обмен на каскади възпрепятства способността за усвояване на социални умения.

  • Разстройства на психичното здраве. 

Например деца със способността да развиват социални умения, но по някаква причина изпитват тревожност.

  • Затруднения в ученето или невроразнообразни разстройства. 

Например, може да не схване проявата на чувства.

Много често разбирам за проблем с общуването на по-късен етап, когато децата вече изпитват затруднения да общуват с връстници. Друг белег е, че се чувстват така сякаш казват грешните неща. За да не изпадат в подобни ситуации, е важно от малки да бъдат следени как развиват уменията си за общуване. И това става най-лесно чрез игрите с детски играчки. Обикновено при момиченцата заниманията с кукли дават отражение на това как възприемат света. При момченцата всякакви занимания с коли, камиончета и занимания в група също дават представа за развитието на тези умения.

Социални затруднения и подкрепа

Изграждането на положителни взаимоотношения с връстници може да бъде най-сложното предизвикателство за деца, които вече имат социални проблеми. Това може да се запази и в зряла възраст и по този начин да навреди на работата, ученето и на отношенията с близките.

Каква подкрепа може да укажем в подобна ситуация?

На първо място като родители сме длъжни да отговорим с търпение и безкрайна обич на всичко случващото се около детето. Заедно можем да се справим с всичко и не трябва да го забравяме. Ако обаче се чувстваме твърде затруднени, най-добре да се обърнем към специалист психолог, който ще даде съвет за ситуацията.

Както вече споменахме, наш пръв помощник е играта. Как тя помага при социалните затруднения?

Играта в помощ на социалните затруднения

Повечето интервенции в ранните години се фокусират върху обмена между родители и деца. Това е така, защото родителите могат да четат, да подкрепят изграждането на социални умения и да насърчават обмена им чрез игра. По-късно това се развива в практикуване на тези умения с други хора и игра с връстници.

Преди всичко най-добрите играчки за споделяне са всякакви видове настолни игри, образователни карти, строители, занимания с кукли и камиончета и много други подобни.

Открийте много интересни играчки в нашия онлайн магазин. Помогнете на вашето дете да е по-уверено в общуването с подходящите играчки, които да споделя във весели игри с връстници.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се