Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Зарове за мануален праксис - финна моторика

Артикулен № MM07
Произведено в България
Материал: дърво
Наличност: ДА
14,00 лв.
Количество:
Добави в количката
Описание:

Мануалният праксис представлява движенията на ръцете. Иначе казано сръчността. И докато много се говори за фината моторика, необходима, за да се научи детето да пише, то преди това то трябва да се научи да се самообслужва – миенето на зъби, обуването и завръзването на връзките на обувките, приготвянето на закуска, мазането на филийки, рязането на месо в чинията, наливането на течност от тежко шише в чаша без да разлее, всичко това зависи от нивото на мануалния праксис. Тоест от движенията на ръцете от рамото, китката и „кооперативността“ на пръстите, която в същността си е стабилната основа за добрата фина моторика.


Заровете за мануален праксис на Munda Mundi са още един начин детето да усъвършенства движенията на ръцете и пръстите си и да повиши сръчността си. Освен това играта с тях тренира взаимодействието между двете мозъчни полукълба, координацията „око-ръка“, концентрацията на вниманието и пространствената ориентация. Всичко, което трябва да направите е да хвърлите зара и да сте готови да се забавлявате с детето. То има задача да свие пръстите си по такъв начин, така че да направи ръката си да заеме същата поза като показаната на зара. Можете да играете за време, за двете ръце едновременно като хвърляте и двата зара, да го комбинирате с други игри и задачи или да проверите кой у дома е най-точен в бързината на ръцете си.

Комплектът включва 2 броя зарчета с големина 5х5х5 см. Подходящи са за деца над 5-годишна възраст.


Други варианти за игра със зарчета за мануален праксис :

1) Сенки на ръце – Любима игра от детството на всеки, независимо от възрастта му! Вземете зарчето и фенерче, загасете лампите и запознайте детето с изкуството на сенките!

Развива въображението, мануалния праксис и вниманието.

2) Разстелете на масата моделин. Хвърлете зарчето и да изимитирайте позата, която Ви се е паднала. Притиснете ръката в моделина, така че да получите отпечатък.

Тренира движенията на пръстите и ръцете и силата на натиска, необходими ръчното творчество като изрязване, лепене, апликиране, моделиране, както и за умението на ръката да пише.

3) Хвърлете зара, преназначен за лявата ръка (изберете зара за дясна ръка, ако Вие или детето сте „левичар“) и изпълнете зададената поза със съответната ръка. След това я поставете върху бял лист и очертайте позата на ръката. Оставете въображението си да Ви подскаже на какво Ви прилича формата и дорисувайте или оцветете.

Пример. „Колелцето“ от палец и показалец може да е главата на екзотичен папагал, а останалите 3 разперени пръста, да са перата върху нея. Дорисувайте тялото и оставете детето да оцвети рисунката.

Ако детето е на по-малка възраст и все още трудно борави с молив, прекрасен вариант на тази игра е да изсипете малко боя за пръсти с чинийка, в която детето да потопи ръката си, а после да направи отпечатък върху листа.

Развива мануален праксис, фина моторика, въображение, внимание.

4) „Сочи към...“ – Подходяща за деца над 6-годишна възраст. Играчите се разделят на 2 отбора. Играч от всеки отбор хвърля зара, така че да го вижда само той. Неговата задача е да опише позата от зара без да използва жестове, а само вербални описания. Например : На детето се пада вдигнат палец. То взима зара и го скрива с ръце зад себе си, за да не подсказва несъзнателно с жестове. Дава описание на съотборниците си : „Палецът на лявата ръка сочи към тавана, а показалецът, средният пръст, безименният и кутрето – към прозореца.“ Когато някой от съотборниците познае и покаже позата – печели точка и е ред на другия отбор. Играта е подходяща да се играе и за време.

Развива речта, социалните способности, мануалния праксис, паметта и слуховото и визуално внимание.


Подходящо за деца над 18 месеца.Всички продукти предлагани от Смарт бейби са съобразени с европейското законодателство за безопасност и имат СЕ сертификат
Ревюта:
Оценка 5/5
Добави ревю
Сходни продукти
За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се