Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Скритите опасности от честото играене с образователни играчки

Скритите опасности от честото играене с образователни играчки

Децата винаги са толкова любопитни да изследват и научават нови неща. Те постоянно се интересуват от света около тях и активното им изследване на природата е част от израстването. Родителят може да помогне на детето да разбере по-добре заобикалящия свят и да намери своето място в него. Как? С помощта на образователни играчки. 

Детските образователните играчки подпомагат развитието на децата, като повишават техния коефициент на интелигентност, задоволяват любопитството им, помагат им да научат за света около тях, а също така са чудесен източник на забавление и игри.

Различните дизайни на играчките също насърчават творчеството при децата. Образователните играчки безспорно имат безброй предимства, свързани с детското развитие. Имат ли изобщо недостатъци? В следващите редове ще ви разкажем за скритите опасности от честото играене с образователни играчки.

  1. Винаги избирайте подходящи играчки спрямо възрастта на детето

Родителите трябва да избират подходящи играчки за децата си в зависимост от възрастта им. При по-малките деца цветните играчки ще предизвикат интереса им, докато сложните играчки като дървени пъзели могат да привлекат вниманието на по-големите деца. Ако не спазите това правило, има опасност детето да изгуби интерес към конкретната играчка. Така тя няма да му помогне да развие уменията, които са заложени в игрите.

В обратния случаи, когато е надраснало играчката, с която играе, то няма да научи нищо ново. Така ще е в застои. Нещо повече, дори може да изгуби интерес от заниманията с образователни играчки в бъдеще.

Затова специалистите съветват да подбирате играчките спрямо възрастта на детето. Така ще избегнете подобни ситуации.

  1. Когато има твърде много еднотипни играчки

Истина е, че на децата лесно им омръзва дадена дейност. Същото важи и за играчките. Ако вашето дете има безброй играчки, с които упражнява едно и също умение и нищо друго, със сигурност те ще му омръзнат много бързо. Това може до доведе до отказ от игри с тях. В дългосрочен план подобно нещо може да създаде безразличие или вялост у детето. За да го избегнете, може да направите няколко неща. Съберете част от играчките, които вече не представляват интерес за детето, и ги скрийте. Нека играе с останалите играчки известно време. След това ги заменете с тези, които сте скрили първо. Постоянно въртете играчките. Нека ги забравя и после да се сеща за тях. Така няма да му омръзнат.
Друго нещо, което може да направите, е от самото начало да подбирате играчки за различни умения. Не купувайте твърде много на брой еднотипни, защото детето лесно може да изгуби интерес към заниманията с тях.

  1. Някои играчки са обсебващи

Друга скрита опасност е, че докато играе с образователните играчки, детето може да забрави да общува с връстници. Някои видове играчки изискват пълна вглъбеност и отдаденост. Това от своя страна пречи на общуване с други деца. За да не се стига до там, редувайте занимания с образователни играчки и социални дейности с връстници. Така ще сте сигурни, че вашето дете развива еднакво добре всички умения.

Образователните детски играчки са важни за развитието, но с тях не трябва да се прекалява. В противен случай детето губи интерес и заниманията не са ползотворни. Винаги подбирайте подходящи за възрастта играчки. Стремете се да събудите детския интерес с тях. Ако ви трябва помощ, ние сме насреща.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се