Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Ползите за детето от занимания с играчки, имитиращи храна

Ползите за детето от занимания с играчки, имитиращи храна

Всеки родител иска най-доброто за детето си. Това важи с пълна сила не само за развитието, но и за хранителните навици. Как обаче родителят може да въздейства на детето от ранна възраст по отношение на изграждането на здравословни навици на хранене? Разбира се, че най-лесният начин за това е през играта. Как точно ще разберете в следващите редове, където ще обсъдим подробно какви са ползите от занимания с играчки, имитиращи храна.

    Играчки, имитиращи храни – лесен начин да научим децата на здравословни навици

    Днес се радваме на разнообразие от детски играчки, подходящи за всеки вкус. Лесно може да изберем и купим играчки, наподобяващи храни, както и такива, които са свързани с дейности в кухнята: детски миксери, блендери, чашки и чинии, сервизи и дори цели детски кухни, оборудвани като за големи. Това разнообразие от възможности помага на децата по-лесно да навлязат в света на възрастните. Играта с играчки, свързани с храна, не само е забавна, но и полезно, защото изгражда умения, приложими в живота. 

    Рязането на дребни продукти и подреждането им усъвършенства фината моторика. С подобни занимания се възпитават естетика и вкус, отношение към чистотата. Благодарение на тези пъстри дървени играчки Монтесори детето възприема усещане за цветове, координацията око-ръка се насърчава. В моментите на игри вашето дете развива сетивните възприятия. Така се ориентира по-лесно по отношение на различните повърхности и материи. Учи се да разпознава видовете продукти и да запомня имената им, като по този начин тренира и своята памет.

      Ранните хранителни преживявания оформят детските навици за хранене

      Игрите с играчки, които имитират храна, помагат на детето от малко да оформи по лесен начин своите хранителни навици. Разбира се това става с помощта на родителите. Много психолози споделят, че деца, които са злояди или не обичат да консумират определени хранителни продукти (зеленчуци и/или месо), лесно биват приучени чрез игрите с подобни играчки.

      Ако изпитвате трудности в това да помогнете детето си да възприема здравословни хранителни навици, защо не опитате следното. Изберете за играчки, имитиращи храна, онези продукти, които искате вашето дете да хареса, но по някаква причина не одобрява. По време на играта провокирайте неговото мислене. Задавайте му въпроси какво харесва или не харесва в конкретната храна, как си представя, че ще е по-вкусна. Така за в бъдеще ще имате ясна представа какво може да промените във вкусовите или визуалните характеристики на конкретния продукт, за да се хареса на детето.

      Друга полза от заниманията с играчки, имитиращи хранителни продукти, е че децата свикват с продуктите, които редовно виждат. Така интересът им към храната ще бъде изграден на база на това, с което си взаимодействат и което виждат редовно.

      Игрите с дървени играчки, имитиращи хранителни продукти, са полезни за малките, защото ги учат да развиват умения за работа в кухнята. От рано свикват с условията за безопасност и колко важна е тя. Внимателната и прецизна работа с нож и електроуреди ще ги научи да са по-предпазливи. Чистотата и хигиената също са важни и при подобни занимания децата бързо се научават, че трябва да мият добре всички продукти, преди да ги консумират. Изграждането на подобни навици оставя следи за цял живот и колкото по-рано започне, толкова по-добре за детето.

      Интересно е, че на възраст от три години децата могат да моделират поведението на възрастните в средата, която обитават. Какво означава това? Че около 3 години те вече разбират поведението ни по отношение на храната и спокойно могат да го имитират. Затова е много важно как се храним и ние като родители, защото от това зависи и какви навици ще изгради детето.

      Каквито и техники за възпитаване на здравословно хранене да приложите, не забравяйте, че играта е основният инструмент за взаимодействие. Независимо от играта, ние, родителите, сме тези, които даваме пример. Затова, нека бъдем отговорни към храненето и навиците си.

      За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
      Запиши се