Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Когато играта е по-важна от играчките за детското развитие

Когато играта е по-важна от играчките за детското развитие

Играта е онзи важен момент от детското развитие, при който малкото човече опознава света, расте и открива колко интересно е всичко, което го заобикаля. Психолози смятат, че самата игра е много по-важна от броя играчки, защото тя дава свобода на детето да се изяви. В този ред на мисли препоръката е да се избират играчки, които ще стимулират детското въображение. Друго ключово нещо е играчките да са ангажиращи, а не просто забавляващи детето, защото по този начин то ще има полза от тях. Кои играчки са подходящи за различните етапи от детското развитие и как те помагат за изграждането на личността?

  1. Детски играчки за всеки етап от възрастта преди първи клас

Важно е да уточним, че всяко дете е индивидуално и следва свой собствен темп на развитие. Въпреки това има играчки, които са подходящи за определени етапи от развитието. С тяхна помощ детето прави плавен преход и лесно се адаптира към заобикалящия го свят. Тези играчки помагат за изграждането на  лични умения и тяхното натрупване с времето.

  1. Кои са най-подходящите играчки за деца на 6 месеца – 1 година? 

Сякаш вчера се роди, а вече гука и се усмихва. Изправя се само и все по-дълго задържа поглед към всичко в стаята. С всеки следващ месец вашето мъниче става все по-любопитно към света. Ето защо е важно да му осигурите необходимия арсенал за безопасни и интересни игри. Най-подходящите играчки за този период са:

  • бебешки люлки

  • дървени залъгалки

  • музикални играчки

  • меки и/или плюшени детски играчки, които осигуряват безопасност във всеки един момент.

За периода между 1 и 2 годинки детските умения се увеличават и е редно играчките да отговарят на тези потребности. Препоръчват се занимания и игри с дървени играчки Монтесори. Например кубчета, сортиери, различни видове дървени пъзели. Този тип играчки развиват детското въображение и помагат за координацията между ръцете и очите. Редица изследвания откриват, че има пряка връзка между усъвършенстването на фината моторика и подобряването на аналитичните умения на детето. Затова е важно да откриете правилния подход, с който да грабнете детското внимание и да го ангажирате.

  1. Кои са играчките, подходящи за деца над 2 години?

Периодът между 2 години и предучилищната подготовка е динамичен и изпълнен с много преживявания. С всеки следващ месец децата надграждат умения, интереси, научават нови игри. Нека проследим какво най-общо могат да правят, за да подберем правилно играчките, които да стимулират надграждането на тези умения и интереси. 

На първо място децата на възраст над 2 години започват да рисуват. Обикновено темите са разнообразни, но най-често са свързани със случки от ежедневието. Ще забележите, че в ежедневието ще се появяват все повече игри, които изискват въображение и творчески елемент. Ще се учат стихчета, песнички, нови думички ще се появяват, изреченията ще стават по-дълги, а общуването по-вълнуващо.

Най-ефективният начин да помогнете на детето да се учи чрез игрите е като му предложите играчки, които отговарят на новите му интереси. Такива са:

  • различни пособия за рисуване: моливи, пастели, бои и други.

С тяхна помощ се усъвършенства връзката око-ръка. Също така детето се учи да изразява мисли и впечатления. С помощта на рисунките детето се учи да се изразява по-добре и да бъде по-лесно разбрано от възрастните.


Този тип играчки позволяват развиването на креативност, абстрактно мислене. С тяхна помощ се упражняват и други знания – като лексика за животни, части на тялото, растения, храни и много други.

  • детски играчки, свързани с професиите

Играчките, свързани с професии, помагат на детето да влиза в роли. Този тип игри са важни, за да научат малкото човече на важни неща. Например какво се случва, когато отидем в лекарския кабинет, какво прави готвача, как се работи с различни устройва и много други. Подобни игри могат да насърчат детския интерес към евентуална бъдеща професия.

  • детски книжки за научаване на нови думи и развиване на въображението

Психолози вярват, че колкото по-рано научим детето на любовта към четенето и книжките, толкова по-лесно ще му бъде, когато започне да ходи на градина и на училище. С четенето на книжки децата създават връзка на сплотеност с родителя. Освен това четенето стимулира въображението им, помага да учат нови думи и да общуват по-лесно.


Вдъхновихте ли се от написаното какъв ще е следващия подарък за вашето дете? Пазарувайте всичко необходимо за вашето дете от Smart Baby.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се