Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Възпитание по метода Монтесори – 5 мита

Възпитание по метода Монтесори – 5 мита

Повече от век методът на Монтесори за възпитание и обучение, насочено към децата, се използва в целия свят като алтернатива на традиционното образование. С течение на времето се появяват слухове и митове по отношение на самото възпитание по метода Монтесори. За да развенчаем тази заблуда, ще изброим 5-те най-често срещани митове.

Мит 1: Училищата на Монтесори позволяват на децата да правят каквото си искат в класните стаи.

Факт: Учениците се насърчават да следват това, което ги интересува, но те се ръководят от учителите и от заобикалящата ги среда в класната стая.

Монтесори училищата са предназначени да насърчават ангажираността и да стимулират интереса към предмети, подходящи за възрастта на детето. Въпреки че съществува „свобода в рамките на границите“, тя винаги се осъществява под ръководството на специално обучен, по метода Монтесори, педагог.

Мит 2: Монтесори е за хипита.

Факт: Общността, оформена около идеята на възпитание по метода Монтесори съставлява местното население в даден град или район като в нея има място за всеки, които приема принципите и методите на обучение.

Мит 3: Монтесори не е академично строг.

Факт: Монтесори програмите не само учат децата да запомнят конкретни факти. Учебната програма се фокусира повече върху това как учениците да се самонасочват към това, което им е интересно. Това дава възможност на децата да контролират по-добре собственото си образование, насърчава любопитството им и им помага да постигат по-високи нива на познание с по-голям интерес.

При традиционното образование в центъра е учител, който насочва как и какво да се учи с цел да се мине даден тест. Монтесори, от друга страна, учи децата да мислят извън класната стая, да определят дали трябва да работят самостоятелно, или съвместно, за да намерят решения на проблемите. Подходът на Монтесори подготвя по-успешно учениците за периода след гимназията, колежа и реалния свят, защото ги учи да бъдат мислещи личности.

Мит 4: Монтесори е само за предучилищна възраст.

Факт: Възпитание по метода Монтесори се практикува от бебешка възраст до средното училище.

Методът Монтесори за първи път е предвиден чрез изследване и наблюдение на деца във всички възрасти и в различни култури, за да се разбере как се развиват. Мария Монтесори стига до заключението, че има три етапа на развитие, преживявани от деца на приблизително една и съща възраст:

  • Раждане до 6-годишна възраст: Изграждане на индивидуалност и абсорбиращ ум - когато децата се учат без усилие и абсорбират света, който ги заобикаля 

Предвид силната си попивателна способност в този етап, за децата трябва да бъдат стимулирани с подходящи образователни детски играчки, които да отговарят на метода на обучение и възпитание Монтесори. Вижте нашите подходящи Монтесори играчки в онлайн магазина на Smart Baby, където бързо и лесно може да поръчате.

  • От 6 до 12 години: Придобиване на Култура и Космически План - когато децата влязат в етап на разсъждение, започват да питат "защо" и използват повече въображението си.
  • От 12 до 18 години: Развитието на личността и децата на Земята - когато подрастващите развиват социално съзнание.

Училищата по метода Монтесори могат да преподават един или всички тези етапи, като акцент е самонасочването и общността.

Мит 5: Монтесори не отговаря на живота.

Факт: Програмите на Монтесори се стремят да създадат реална среда за обучение.

Методът поставя учениците в среда, максимално близка до реалния свят. Те се обучават в класове с балансирано разпределен брой деца на различни възрасти. Така се постига по-добра степен на самостоятелност в общността; личностно развитие и успеваемост.

Фокусът е върху активното участие на учениците в тяхното образование. Правейки това, преподавателите от Монтесори училища се надяват да посеят зрънцето на жаждата за знание у своите ученици, които да учат не просто за поредния тест, а от личен интерес и желание за разгадаване тайните на живота. Защото обучение и възпитание по метода Монтесори не е просто подготовка за колежа, а подготовка за самия живот!

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се