Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Стимулирайте развитието бебешкото зрение още от първите дни

Стимулирайте развитието бебешкото зрение още от първите дни

Зрението на бебето, подобно на останалите му сетива, започва да се развива още от пренаталния период. При раждането то е още много слабо, а ежедневните стимули като силна светлина, примигващи предмети в стаята и други могат да се окажат прекалено объркващи за мъничето. Улисани в други грижи за новия член на семейството, възрастните наоколо понякога не забелязват това. 

Подпомагането на развитието на бебешкото зрение обаче е напълно възможно.

Ранното детско развитие е сред най-обсъжданите теми сред родителите. Разбира се, всеки малчуган има своите собствени темпове, а границите на нормите през първата година-година и половина са много широки. Задачата на родителите се усложнява поради факта, че бебето е още твърде малко, за да изрази какво го притеснява или какво точно вижда и усеща. 

Какво представляват картите за визуална стимулация?

Те са инструмент, който Ви помага още от първите дни на бебето вкъщи да му предложите правилните за неговата възраст и степен на развитие зрителни стимулации. Обикновено комплектите са разделени по възраст – от 0 до 3 месеца, 3-6 месеца, 6-9 и 9-12 месеца. 

Картите за визуална стимулация не са предназначени за подпомагане опознаването на предмети от ежедневието – те служат само за развиване на зрението и връзката между очичките и мозъка на неврологично ниво. 

През първите 3 месеца бебето почти не вижда цветове. 

С това са съобразени и комплектите карти – в раздела 0-3 месеца те са само в черно и бяло, с абстрактни изображения. Поставете картата на 20-25 см. от бебето – това е разстоянието, на което то фокусира добре на тази възраст. 

В този период картите за визуална стимулация подпомагат когнитивното развитие и укрепват зрителните нерви, но крехкото мъниче да е изложено на прекалено силни, превъзбуждащи нервната му система стимули. Фокусирането върху картата може да донесе и редица други ползи – чрез това задържане на вниманието може да се увеличи времето, което бебето прекарва по корем и да се подпомогне по този начин и укрепването на опорно-двигателната система. 

Между третия и шестия месец се добавят основните цветове.

Формите в комплекта отново са абстрактни, но към черното и бялото се добавят синьо, червено и жълто. Цветовете са чисти и ярки, тъй като бебето все още не може да вижда ясно нюанси. 

В този период картите за визуална стимулация се поставят близо до местата, където мъничето прекарва най-много време – използват се като допълнение към активната гимнастика, по време на четенето на приказки. Можете да оставите 2-3 карти и да наблюдавате как бебето се фокусира върху тях, развивайки дори в тази ранна възраст сетивата и въображението си. 

6-9 месечното бебе вече е значително по-активно.

То се обръща самостоятелно, пълзи, взаимодейства с околния свят и с Вас по множество различни начини. Съобразени с това, картите съдържат повече цветове и предлагат по-сложни форми. Можете да ги използвате в допълнение към играта, като стимул за мъничето да допълзи до Вас или друга избрана точка, където се намира картата. 

В периода от 9-тия до 12-тия месец играта става по-осъзната. 

Картите за визуална стимулация пък вече съдържат картинки на предмети от ежедневието, които малчуганът вече познава. Не това обаче е целта им – сензорното и когнитивното развитие продължават да са на фокус, а познатите предмети са само средството, което да привлече вниманието на бебето за още по-дълго време. 

Картите за визуална стимулация са чудесен начин да подпомогнете развитието на бебешкото зрение, прекарвайки време с мъничето си и наблюдавайки неговите реакции. А това са безценни за всеки родител моменти. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се