Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Сензорно развитие с Монтесори играчки за бебета

Сензорно развитие с Монтесори играчки за бебета

Фразата “сензорно развитие” обобщава това на всички сетива още от първите седмици на бебето. То е изключително важно, тъй като установяването на здрава връзка между различните сензорни възприятия е начинът, по който детето и впоследствие възрастният човек изгражда своята представа за заобикалящата го действителност. Доброто сензорно развитие означава след това и добри способности за обучение, за общуване, за създаване на успешни междуличностни взаимоотношения на всички нива. 

Още в първите седмици бебето отговаря на стимули от средата

Едва на 4 седмици мъничето вече реагира на звук. Двумесечното бебе следи с поглед движещи се предмети. По това време вече можете да използвате първите Монтесори играчки за бебета – предложете на своя малчуган карти за визуална стимулация. В комплекта има такива специално предназначени за тази възраст. Всичко, което трябва да наравите, е да изберете една от тях и да я оставите на разстояние 15-20 см. от бебето, за да гледа и изследва то формите на изображението. 

На 4-5 месеца бебето вече хваща играчки. 

Това е моментът, в който трябва да изберете подходящи за малките ръчички предмети. Монтесори играчките за бебета са изработени от естествени материали – като дърво, памучни платове и други – които дават усещане за спокойствие, приятни са на допир и са по-здрави и безопасни в сравнение с пластмасата например. Дървените дрънкалки са много добър вариант – така едновременно бебето може да получава тактилна, сензорна и зрителна стимулация и да се постави основата на ключовата връзка очички – ръчички. 

На 10-12 месеца малчуганът вече играе с играчките.

С приближаването на първата годинка Монтесори играчките за бебета стават все по-интересни и предлагат все повече възможности. Залагането на простите форми и естествените материали позволява с една и съща играчка да се измислят разнообразни игри – така не само сензорното, но и когнитивното развитие на малкия човек може да бъде успешно стимулирано. Тук пример са дървените кубчета. Бебето може да ги държи, обръща, прибира в кутия, а около една годинка вече и да ги слага едно върху друго, за да си построи “кула” или друга форма, която му изглежда интересна. 

Методите Монтесори са толкова успешни именно защото залагат на естественото развитие на бебето и детето. Материалите за Монтесори играчките за бебета могат да бъдат намерени практически навсякъде, а и редица предмети за дома могат да се превърнат лесно в играчки. Това означава, че сензорното развитие на малкия човек ще бъде подпомогнато, но не и насилено, така че и той, и родителите му да вървят с малки, но уверени стъпки към необходимите за успешния човек умения. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се