Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Семейни игри с баланс дъска Монтесори

Семейни игри с баланс дъска Монтесори

Обучаването и развиването на детето още от най-ранна възраст е основна грижа на съвременния родител – на първо място е малкият човек да е подготвен за предизвикателствата на света, в който се очаква той да навлезе съвсем скоро. Ключово е обаче тази подготовка да бъде естествена, плавна, в сигурна среда, която е основополагаща за самочувствието и характера на бъдещия възрастен. Опознаването на себе си и света под формата на игра с мама и татко е най-хубавото, което може да се случи на детето. 

Децата могат да се превърнат във Ваш вдъхновител

Не се колебайте да се включите изцяло в детските игри – това е начин не само да научите малчугана на нещо, а и да разберете Вие самите нещо за себе си, да усъвършенствате свои собствени знания и умения. Заниманията с баланс дъската Монтесори са чудесен пример в това отношение. Тя има изключително прости форма и функция – извита дървена дъга се поставя на пода с изпъкналата част надолу, за да пазите равновесие върху нея, подобно на карането на сърф или скейтборд. Баланс дъската е подходяща за деца над 2 годишна възраст, но формата и материалите, от които се изработва, позволяват (и дори насърчават) употребата й и от възрастни. 

Дървената дъга служи, за да изучи детето границите на тялото си и да подобри координацията и равновесието си. За важността на тези умения в живота се говори усилено обаче едва в последните години. Балансът и координацията означават не само увереност при придвижване – те са ключови за всички физически и умствени задачи като съсредоточаване на вниманието, седене в правилна позиция в училище (а после и в работата). Нещо повече – липсата на достатъчно добри умения по отношение на запазването на равновесие могат да се свържат пряко с обучителни трудности и дефицит на вниманието. Това обаче са състояния, от които и редица възрастни в наши дни страдат. 

Дори и това да не е валидно за Вас, погледнете как детето се учи да пази равновесие с помощта на баланс дъската Монтесори и опитайте да повторите неговите поза, движения, дори мимика. Със сигурност ще откриете нещо интересно! За детето пък тази кратка размяна на ролите, моментите, в които то прави нещо толкова по-добре и естествено от възрастния, че той да иска да учи от него, е истинско вълшебство. Споделеното време укрепва връзката помежду ви. 

Простата форма на баланс дъската Монтесори предизвиква детското въображение – купете по една за всеки член на семейството и оставете малкия човек да Ви води. Наредете се един до друг и се полюлейте в дъгите, направете си пикник на пода в хола, използвайки ги за масичка и пейки, “постройте” мост. Ако пък детето е по-голямо, включете дъската в йога и пилатес занимания у дома. 

Игрите с мама и татко са най-хубавото време за малчугана. Родителите пък получават по този начин време, в което могат да се върнат години назад и да се насладят на въображението и лудориите, за които няма място в отговорното ежедневие на възрастните. Уреди с проста форма като баланс дъската Монтесори могат да бъдат включени спокойно в семейните занимания и да са еднакво забавни и полезни и за деца, и за възрастни. Опитайте!


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се