Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Развиването на бебешката моторика може да бъде много забавно

Развиването на бебешката моторика може да бъде много забавно

До края на първата годинка бебето вече има учудващо много интереси и умения за толкова малко същество – то прави първите си уверени стъпки в изучаването на околната среда. От най-важните възрастни, мама и татко, зависи това да се случва лесно и забавно, под формата на различни игри, така че малкият човек да получава необходимите за живота по-нататък умения, без да бъде подложен на излишен стрес. 

След шестия месец бебето е привлечено от цветове и форми.

Между шестия и дванадесетия месец бебето има подчертан интерес към различните цветове и форми, които го заобикалят. То вече има базова координация между ръчички и очички, която обаче има нужда да бъде подпомогната с подходящите Монтесори играчки за бебета. 

Добра идея за този етап е да потърсите различни вариации на дървени низанки, с които малчуганът да се забавлява. На пазара има много различни такива, в естествени за дървото цветове и различни форми или пъстро боядисани с безвредни бои и лакове. Играчките са с изключително проста конструкция – състоят се от основа и десетина едри форми, които бебето да сортира и наниже на дървени пръчки. Именно простотата на базовата идея позволява тя да бъде експлоатирана, за да се създадат много и разнообразни вариации. В началото може да опитате само с форми – помогнете на малчугана да отдели триъгълничета от кръгчета и квадратчета и заедно ги нанижете по местата им. По-късно включете и цветовете. Или обратното – започнете само с кръгчета, например, в червено, жълто и синьо и заедно ги сортирайте и подредете на правилните места на основата. Следвайте интуицията си и търсете признаци кой вариант е най-забавен и интересен за Вашето мъниче. Ще се изненадате как само след няколко дни с Монтесори играчките за бебета малкото вече няма да има нужда от Вашата помощ, за да подреди низанката. 

Погрижете се за сензорното развитие. 

Сензорното развитие е един от стълбовете на Монтесори системата. Образователните играчки, изработени от гума и/или силикон, са много подходящи за бебета около 10-12 месеца. Можете да опитате на този етап със сортери – представляват най-често кубична решетка, в която има различни по форма, текстура и цвят малки предмети (най-общо и условно кубчета и/или топчета). Малкият човек се забавлява по множество начини с тези играчки – разклаща цялата решетка, така че формичките вътре да издават звук и да се раздвижат, изважда и връща отделните елементи в куба, изучавайки ги междувременно. Можете с началото да му помогнете, като му покажете как излизат и влизат обратно тре през отвора – така, освен сензорното развитие и моториката, бебето получава и начална представа за понятия като вън и вътре например. 

Монтесори играчките за бебета се грижат за сензорното и моторното развитие на малчуганите, предоставяйки им множество различни начини да изследват света под формата на забавление. Така децата израстват щастливи и уверени, учат много за заобикалящото ги и придобиват ценни за по-нататъшния им живот умения в защитена среда. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се