Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Ключовата роля на ранното развиване на баланс и координация

Ключовата роля на ранното развиване на баланс и координация

При децата около две годишна възраст сякаш всичко започва да се развива едновременно, с много бързи темпове. От тук нататък е времето, в което малчуганът може вече съзнателно да научава неща, да се фокусира върху определени умения, които, възприети и утвърдени под формата на игра, ще дадат отражение върху целия по-нататъшен живот на човека. Може да звучи малко плашещо за Вас като родители, че поемате такава отговорност, но всъщност можете лесно да превърнете усвояването на ключови умения като баланс и координация в забавление за цялото семейство. 

Нарушените баланс и координация водят след себе си други дефицити.

“Здрав дух в здраво тяло” е фраза - клише, най-вече защото в нея има много голяма доза истина. Балансът и координацията са пряко свързани с основното осъзнаване на тялото и неговата позиция. Ето защо целенасоченото им развитие подпомага не само физическото здраве – ако детето от малко знае как да контролира тялото си, за него ще бъде много по-лесно да се включва в игри с връстниците си, да седи стабилно на стола по време на хранене или урок, да се съсредоточава в задачите си. Обратното – липсата на добре развити баланс и координация – води до невъзможност за стабилизиране на вниманието повече от няколко минути, лоша позиция на стола, свързана с множество здравословни проблеми, дори опасност детето да се превърне в аутсайдер, защото не може пълноценно да играе с другите. 

Баланс дъската Монтесори подпомага развитието на ключовите умения. 

Баланс дъската представлява дървена дъга, която, поставена с изпъкналата част надолу, се използва, за да се научи детето да запазва равновесие, полюлявайки се. От две годишна възраст баланс дъската вече може да се използва активно, тъй като по това време малчуганът вече стои стабилно на крачетата си и е готов да изследва света по всевъзможни начини. Продуктът е подходящ на практика за целия му живот от тук нататък – простата форма и дървеният материал гарантират дълъг живот, а повечето дъски издържат тегло до 200 кг. Упражнението на пръв поглед изглежда изключително лесно – детето трябва да запази равновесие, балансирайки на два крака върху обърнатата дъга. Това обаче невинаги е лесна задача и изисква то само да открие как да стегне мускулите на бедрата и торса, дали да си помага с разперени ръце в началото и дали да ги отпусне до тялото, когато придобие повече увереност. Всичко това се случва инстинктивно първите пъти, но впоследствие малчуганът се научава как да контролира процеса и започва сам да си измисля други начини на употреба на баланс дъската Монтесори – а това е процес, който можете не само да наблюдавате отстрани, а и да се включвате активно в него. 

Монтесори обучението е базирано на простите форми и естествените материали – така с помощта на продукти като баланс дъската се развиват по време на игра ключови за целия живот на човека умения. Нещо повече – самите Вие, нищо, че сте възрастни, можете да опитате играта на равновесие като част от Вашите домашни тренировки или йога комплекс. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се