Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Основни ползи от интерактивните бебешки играчки

Основни ползи от интерактивните бебешки играчки

Още от самото си пристигане у дома бебетата започват по свой начин да опознават света – първо под крилото на мама и татко, а с течение на времето все по-самостоятелно. Изключително интересно е да се наблюдава магията на развитието в тази най-ранна възраст – засилването на сетивата, установяването на връзката между тях, първите опити за съзнателното й използване. 

Интерактивните бебешки играчки насърчават сензорното развитие.

За най-малките подходящ вариант е активната гимнастика. Вариантите, които се предлагат на пазара, обикновено съчетават редица активности, нежни мелодии и светлини. Този тип интерактивни играчки не само забавляват бебето, но и подпомагат развитието на взаимовръзката между очички и ръчички, позволяват на малкия човек да усети и опознае различни текстури.

Първи опити за разпознаване на отражението

Разбира се, в ранна бебешка възраст не можем да говорим за осъзнато разпознаване на собственото отражение. Много интерактивни бебешки играчки обаче включват и безопасно огледало – то се добавя към активната гимнастика, към някои тихи книжки или друг вид игри с картинки най-вече за забавление. Виждайки се в огледалото, първоначално малчуганът се удивлява на действията си, смее се много, но и отново е налице ползата – подобрява се координацията на движенията чрез игра.

Фината моторика се подобрява

Играчките за бебета, особено за тези над 6 месечна възраст, включват различни основни действия – завъртане, натискане, подреждане, промушване. Изпълнявайки ги, бебето развива фината си моторика, поставя основа за абствактното и креативното си мислене като малко дете и по-късно като голям човек. С повторенията, учейки се да извършва действията първо все по-добре с помощ, а после и самостоятелно, малкият човек започва и да придобива увереност в себе си. 

Изграждат се първите асоциации

Интерактивните бебешки играчки помагат на малкия човек да разбере, че, натискайки копчето, ще получи определена мелодия или светлина. На същия принцип чрез забавни картинки или меки играчки за издърпване например бебето може да утвърди първите си впечатления за света около себе си – да научи кои животни какъв звук издават (дори да го имитира), да види (макар и да е още малко, за да запомни добре) кой плод от кое дърво идва, да се постави началото на ученето на цветовете… примерите тук са безкрайни. 

Всички тези положителни ефекти върху бебешкото развитие обаче са невъзможни без активното участие на мама и татко. Забавлявайте се с него – говорете му, повтаряйте му, издавайте смешни звуци заедно, имитирайте малчугана и отбележете кога започва да Ви имитира и той. Ученето и развитието, факт, се случват чрез играта, но най-важното тук е усещането за щастие и свързаност, което получава от тези занимания цялото семейство. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се