Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Образователни играчки за деца в предучилищна възраст

Образователни играчки за деца в предучилищна възраст

На 5-6 години децата вече започват да разбират все по-добре някои абстрактни понятия като това за време. Интересуват се все повече от формите около себе си и проявяват творчество. Общуването с тях става все по-пълноценно и интересно – по това време дори можете да играете заедно някои популярни, не много сложни настолни игри и сами да се върнете няколко десетилетия назад. 

Монтесори материали за учене чрез игра

В основата на Монтесори могат да се посочат няколко ключови момента – на първо място, това е естественото учене чрез игра, което помага на децата да опознават света около себе си в сигурна, защитена среда. На второ място застават материалите – сред тях дървото изпъква като предпочитано. На трето, максимално простите форми, които да стимулират въображението на малкия човек да намира различни техни приложения. 

Ето защо на Вашия малчуган в предучилищна възраст можете да предложите образователни играчки и игри, за които може би не Ви е хрумнало до момента да мислите като за Монтесори материали. Интересен пример тук е “Не се сърди човече” – потърсете красиво оцветен дървен вариант и научете 5-6 годишното дете на правилата. Това ще подпомогне развитието му на няколко нива – ще започне да възприема някои социални правила, които ще му бъдат много необходими за следващия етап в живота, а именно училището, ще се подобри абстрактното му мислене. Можете да използвате формите – квадратчетата на дъската, кръгчетата, в които поставяте пионките, триъгълничетата в центъра, в които се прибират накрая те – за да утвърдите знанията, които детето вече има. Не бива да забравяме и сензорното развитие – дървените образователни играчки са много подходящи за неговото стимулиране. 

Предложете игри, свързани с низане

Сред любимите Монтесори материали, особено за момичетата, са комплектите, от които могат да създадат свои собствени бижута. Изберете сред разнообразието от вариации с дървени мъниста и помогнете на своята млада дама да развихри въображението си. Сензорно развитие, фина моторика, абстрактно мислене и комбиниране на цветове и форми – всичко това се случва лесно и естествено с помощта на този тип образователни играчки.

Понятието за време и разпознаването на часовника

С навлизането на електронните устройства в детското ежедневие от най-ранна възраст разпознаването на аналоговия часовник става все по-сериозно предизвикателство. Монтесори материалите могат да Ви помогнат и тук. Потърсете дървен, цветен декоративен часовник със свободно движещи се стрелки и покажете на малчугана коя от тях какво обозначава. Можете, например, да проиграете дневния режим – ставане в 8, обяд в 12, време за телевизия в 7 вечерта… Боравейки с познати дейности, детето много по-лесно ще успее да разбере понятието за време, което е много важно за него, когато тръгне на училище. 

Образователните играчки са изключително забавен за цялото семейство начин да бъдат научени нови неща, да се утвърдят знания, които детето вече има, да се формират социални умения, необходими по-нататък през целия живот. Монтесори материалите позволяват това да се случи естествено, без напрежение, така, че малкият човек да не се чувства притиснат или изпитван, да не усеща, че към него има очаквания, които може и да не успее да покрие. Нещо повече, Монтесори залага на едно от най-ценните неща, както за децата, така и за възрастните – въображението.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се