Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Двегодишната възраст – крайъгълен камък в детското развитие

Двегодишната възраст – крайъгълен камък в детското развитие

На 2 години детето вече е все по-осъзнато – от любопитно, пухкаво бебе по това време то неусетно се превръща в интересен събеседник, а, едновременно с това, продължава да попива знания и умения. Процесът обаче вече е много по-целенасочен, откликът – много по-видим. 

Монтесори игрите позволяват развиване на множество важни умения. 

Основна характеристика на всички занимания по метода е, че те включват изключително прости материали и действия – това позволява на децата да се съсредоточават и да развиват собствените си възприятия и въображение. Монтесори игрите за 2 годишни работят не само върху обогатяването на знанията за заобикалящия свят, но и върху развитието на фината моторика, речта, абстрактното мислене. 

Сортирането на различни форми и цветове е много подходящо. 

Опитайте отначало с вече познати предмети – прости геометрични форми, букви, цифри. Постепенно можете да въвеждате и нови, по-сложни. Монтесори методите позволяват спокойно да работите и не конкретно с играчки. Можете спокойно да използвате безопасни предмети от дома като плодове, нещо от кухнята (дървени прибори, кошнички и други) или семейното ежедневие. Така получавате и “бонус” ефект – детето опознава домакинството и по-лесно започва да се чувства част от него. 

Дървените конструктори са прекрасна възможност да “строите” заедно.

На тази възраст децата се социализират изключително лесно, но мама и татко си остават любими партньори в приключенията. Монтесори игрите за 2 годишни включват често дървени конструктори с различни обемни форми. Кубчетата, конусите и цилиндрите лесно се превръщат в приказни замъци или страхотни фантастични машини. Тези предмети позволяват отново да включите и сортирането – преди или след играта да подредите елементите по форми, цветове, големини…

Обикновено дървените конструктори се състоят от относително големи части, небоядисани или оцветени в приятни за малчуганите нюанси. Топлото усещане за естествения материал е едновременно интересно и успокояващо и така детето може да се съсредоточи върху играта, без да се разсейва. Оставете го да прояви въображение – нека то бъде “архитектът” на играта. 

Време е да включите и различни форми на творчество.

Основата на Монтесори методите е естественото опознаване на света. Тук неизменно се включва и собственото въображение, което при двегодишните може да придобие наистина невероятни измерения. Със сигурност малчуганите вече проявяват интерес към различни видове бои – включете ги в игрите. Рисуването с водни бои или пък със специални такива за работа с пръсти вместо с четки са любими занимания на децата на тази възраст. Може би картините няма да бъдат съвсем ясни или естетически издържани. Това обаче не е важното в случая – важно е детето да даде воля на въображението си и да опознава различните материали. Едновременно с това, можете да затвърдите знанията за цветовете и формите. 

Монтесори игрите за 2 годишни са толкова разнообразни, че категорично не могат да бъдат описани в един-единствен материал. Освен това, знаейки основния принцип, можете спокойно да измисляте и сами такива за Вашия малчуган. Спомнете си детството, използвайте собственото си въображение – със сигурност така ще изживеете незабравими мигове като семейство. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се