Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Защо малките деца са чудесни учители? - 7 доказателства

Защо малките деца са чудесни учители? - 7 доказателства

Възпитание по метода Монтесори на малки деца (особено между 1 и 3 годинки) често е предизвикателство и изисква много търпение и от страна на възпитателя, и от страна на децата. Много хора не осъзнават, че тази възраст е ключова за възприятията, възпитанието и формирането на емоционалността при децата. Но именно тогава процесът на обучение е двустранен – ние им даваме информация за света, а те ни учат да бъдем по-добри хора по свой си, детски начин. Питате се какво можем да научим ние възрастните от децата? Ето 7 важни неща от света на малките учители:

1. Фокусирани са върху настоящия момент

Забележете в ежедневието как малките деца ни показват как истински да присъстваме в настоящето. Те са фокусирани върху тук и сега, не мислят за вчера или утре.

2. Лесно приемат всичко

Малките деца приемат нещата без усилие. Д-р Мария Монтесори забелязва, че децата под 6-годишна възраст приемат всичко без усилие, точно както гъбата поглъща вода. Тя нарича това явление абсорбиращ ум. Не е нужно да седим с едногодишно дете и да му преподаваме граматика, защото до 3-годишна възраст то вече има невероятен речник и се учи как да конструира прости изречения. Сравнете това с изучаването на език от възрастен - отнема много усилия, занимания и преди всичко време.

3. Способни и наблюдателни

Малките дечица винаги забелязват всичко. Например, когато опитваме да скрием истината, или някакъв предмет, когато се опитваме да ги баламосаме и пр.

4. Винаги са мотивирани да вършат нещо

Когато са малки, децата с радост вършат много дейности, които иначе не желаят – помагат у дома, откликват на молбите ни и разпалено се включват в всички начинания.

5. Невинни и чисти

Макар да са импулсивни, повечето деца лесно се успокояват. Не лъжат или не се инатят, освен ако не търсят определена реакция у нас.

6. Лесно прощават

Малките деца са невероятно прощаващи. С лекота прощават дори огорчения и обиди. Защото не страдат от предразсъдъци и виждат доброто в хората.

7. Истински и искрени

Малките деца са истински и директни. Когато прекарваме време с тях се учим и ние да бъдем такива, а това несъмнено е много полезно.

Малките деца знаят как да бъдат себе си. Не изпитват съмнение и не съдят. Има на какво да се научим от тях, нали? Особено когато ги възпитаваме по метода Монтесори.

Smart Baby вярва, че всяко дете е едно малко съкровище, което крие милион вълшебства. За да се реализира в света на възрастните е необходимо разбиране и подкрепа.

Наблюдавайте детето си. Разговаряйте с него и заедно откривайте света!

За да помогнете на своя малчуган да опознае науката и заобикалящия свят се запознайте с нашите предложения за образователни играчки.

Доверете се на дървени играчки Монтесори от Smart Baby!

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се