Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Защо игрите с детски конструктори са полезни?

Защо игрите с детски конструктори са полезни?

Игралните блокчета от комплектите детски конструктори са първата форма на строителна игра. Някои са изработени от пластмаса, други – от дърво. Независимо от тяхната форма или материал, игралните блокчета функционират като учебни инструменти. Редица проучвания доказват, че игритe с детски конструктори допринасят за развитието на детето в следните сфери:

● двигателни умения и координация между ръцете и очите,

● пространствен ориентир,

● когнитивна гъвкавост,

● езикови умения,

● развитие на творческо мислене,

● социална компетентност,

● инженерни умения.

Има доказателства, че сложната игра с детски конструктори е свързана с по-задълбочени математически постижения. Как се случва всичко това? Лесно е да се види как подреждането на блокчетата може да стимулира двигателното развитие на малко дете. Но за други умения вероятно децата трябва да правят повече от просто разместване на блокчетата.

Доказано е, че ако играта включва различни готови шаблони, това допринася за интереса на децата като ги ангажира по-задълбочено в заниманията. За да повярвате в положителното влияние на игрите с детски конструктори върху детското развитие, споделяме с вас подробни доказателства.

1. Игрите с конструктори подобряват пространственото мислене

Има връзка между пространственото мислене и строителните игри. Наблюдение на заниманията на деца в предучилищна възраст достига до следния извод. Децата, които проявяват повече интерес към строителството - и изграждат по-сложни конструкции, се представят по-добре на стандартизиран тест за пространствена интелигентност. Това ни навежда на мисълта, че заниманията с конструктори помагат на децата да развиват превъзходни пространствени умения и добри причинно-следствени връзки.

2. Повишава се когнитивната гъвкавост

„Когнитивна гъвкавост“ е способността бързо да преместите фокуса си от един съответен стимул към друг. Това е много важно за успеха в училище и колкото по-рано го усвоят, толкова по-добри резултати ще показват в ученето.

3. Игрите с детски конструктори са свързани с развитието на езиковите умения

Може ли децата да получат езиков тласък от строителната игра? Напълно възможно е. Има данни, че много малки деца развиват по-добри езикови умения когато участват в ежедневни игри с конструктори.

4. Строителните занимания стимулират творческото мислене и решаването на проблеми

Децата, играещи със строителни конструктори, се справят по-добре с решаването на проблеми. Също така проявяват повече креативност при задачи, които изискват това.

5. Строителните игри помагат за развиване на социални умения

Изследванията показват, че децата стават по-социални, когато играят с конструктори.
Например, в проучвания на деца с аутизъм, тези, които посещават групови сесии с играчки, постигат по-добри резултати при общуването, отколкото другите. 

Как да извлечем максимум ползи в игрите с детски конструктори?

Помогнете на вашето дете да открие своя талант и да придобие увереност като играе с детски конструктори. Окуражавайте го да използва ума си и да не разчита на технологиите. Всички играчки, изискващи интеракция, умения за мислене и активно участие са полезни за детския мозък.

Какво да правите, ако вашето дете няма интерес към игри с конструктори?

Понякога децата не са много заинтересовани от определен тип игри. Причините може да са много, но най-често е защото не знаят как точно да играят. Няма страшно, има начин да ги заинтересувате. Ето няколко идеи как да запалите искрата на интереса към заниманията с детски конструктор.

● Използвайте частите на конструктора за решаване на математически задачи.

● Поставете им цветни етикети и форми за по-лесно научаване наименованията на различни думи или дори строителни материали.

● Подредете ги по форма, цвят и размер.

● Инициирате ситуацията, в която да участвате с детето (например строеж на паркинг, блок или друго).

Надяваме се, че информацията за предимствата от игрите с детски конструктори са били полезни за Вас и Вашето дете.

Разгледайте нашите разнообразни предложения, подходящи за всяка възраст и интереси в онлайн магазина на Smart Baby.

С пожелания за весели летни игри!

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се