Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Защо четенето на книжки е важно за децата?

Защо четенето на книжки е важно за децата?

Спомняте ли си книжките, които са ви чели преди лягане? Коя беше любимата ви детска приказка? Какво научихте от нея? Според психолозите четенето на приказки и въобще на книги оказва положително въздействие върху детското развитие. В процеса на четене се усвояват важни умения за ранна грамотност, стимулира се детското въображение, учат се нови думи, изгражда се ценностна система. Четенето на книги с деца има полза и за родителите. Специалното време, което прекарвате в четене заедно, насърчава свързването и спомага за изграждането на вашите отношения.

Откога да започнем да четем книжки на детето?

Никога не е прекалено рано да започнете да четете на детето. Специалистите съветват, че дори четенето през бременността успокоява бебето и спомага за неговата адаптация в семейството след раждането, когато то ще разпознае по-лесно гласовете на мама и татко. В етапът, когато то проговаря е особено важно да се четат подходящи книжки. Така отрано то ще развива речниковия си запас, ще насърчите неговия интерес към книжките, ще стимулирате въображението му и ще си изградите рутина по отношение на процеса - всяка вечер преди сън, в почивните дни и др. Някои родители започват четенето по-късно, защото не са отчели интерес от страна на детето си. Вместо да чакате това да се случи, към заниманията с образователни играчки добавете и четенето на приказки.

Какво да четем на децата си?

След като вече сте създали нуждата от четене на приказки за вашето дете изниква естественият въпрос какво да четете. Има ли подходящи истории спрямо възрастта и детското развитие? Какви книжки да изберете? - с или без картинки, кратки, дълги, поезия, проза. Всичко зависи от възрастта на детето. Когато са малки, децата обичат стихчета и песнички, защото по-лесно усвояват съдържанието. Макар да не разбира значението на всички думи, то усеща емоцията. За този период (1-3 години) са подходящи книги, които са богато илюстровани, с кратки текстове или стихотворения на теми, близки до детския свят: за дома, семейството, с животни и пр. Когато детето започне да разбира добре значението на думите, идва ред на по-дълги текстове в книжки с интересни истории и приказки. В книжката Вълшебни приказки ще откриете сбор от най-обичаните заглавия като „Хензел и Гретел“, „Жабокът Принц“, „Грозното патенце“, „Пепеляшка и други“. Красивите илюстрации и достъпния език на историите, съобразени с възрастта на децата, допринасят за техния бъдещ интерес към четенето. Книжките помагат и когато трябва да въведем детето на нов етап от живота му. Например при изграждане на хигиенни навици, при постъпване на детска градина и училище. Практиката показва, че през игрите децата се учат най-добре. Затова, образователните детски книжки са чудесно решение за усвояване на базови умения и развиване на различните способност. Чудесен пример в това отношение е Голяма книга за детската градина (3-5 години), която е подходящи за занимания вкъщи и в градината.

Как четенето на приказки и разказването на истории е полезно за децата?


Четенето на приказки помага на децата да развиват своето въображение. Учи ги на морални ценности като добро и лошо, развива езиковите им умения, помага им да мечтаят, да правят разлика между истина и измислица. Не на последно място с приказките децата растат здрави и щастливи. Затова е важно да ги възпитаме така, че да заобичат четенето. Книжките с приказки помагат на децата да се справят с различни ситуации. Черпейки кураж и вдъхновение от своя любим герой, те с лекота надмогват ежедневните предизвикателства като писане на домашни, правилно организиране на времето, общуване с приятели и други.

Как да насърчим децата да четат? 

За да заобичат четенето, децата трябва да имат свободата сами да избират историите. Колкото и малко да е детето, осигурете му възможност за избор като предложите няколко заглавия. Предварително се информирайте дали са подходящи за възрастта и интересите му. Четенето само по себе си не е достатъчно. Нужни са разговори и анализ върху усвоената информация. Нека четенето на дадена книга бъде повод за разговор, тема за дискусия и коментар. Например попитайте какво му е харесало в историята, как би я променило, като кой герой се самоопределя? Друг интересен метод, който провокира интереса към книгата, е четенето на глас. Нека детето започне да ви чете, а вие го прекъсвайте на интересните места, задавайки му въпрос как би реагирало в дадената ситуация.


Книжката - прозорец към света

Децата от най-ранна детска възраст искат да опознават света около себе си. Имат безброй много въпроси и необятно любопитство да научават нови неща за заобикалящият ги свят. На smartbaby.bg ще намерите различни поредици енциклопедии, подходящи дори за най-малките. Разгледайте например книжките от поредицата Защо?Какво?Как? или Откриватели. И двете серии са любими на децата. Написани са обаятелно, илюстрирани са шарено, но освен това имат и отварящи се капачета, които децата се нетърпеливи да повдигнат за да научат отговорите на своите въпроси.

Скъпи родители, нека не забравяме, че най-лесно ще възпитаме любовта към книгата у децата като самите ние им дадем пример. Купувайте книжки заедно, четете ги, обсъждайте прочетенотo, събирайте и подреждайте домашната библиотека.

Възпитайте четящи хора, които един ден ще бъдат бъдещето на страната!

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се