Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Как да създадем успешна връзка родител-дете? - размисли и съвети

Как да създадем успешна връзка родител-дете? - размисли и съвети
Най-важните ранни връзки на децата са с родителите. Положителните взаимоотношения между родител-дете са важни за всички области от детското развитие. Когато прекарвате качествено време с детето си, показвате топлина, грижа и уважение, можете да укрепите връзката си. А това ще допринесе положително върху цялостното развитие на детето.

Как да изградим положителни връзки с детето си?

Няма формула за правилни отношения между родителя и детето. Ще има моменти, когато е трудно да се отнасяте така, както искате. Но ако продължите да работите за подобряване на отношенията си, с времето, детето ви ще се почувства сигурно. А това ще му даде увереност да расте и да преоткрива света.
Как можем да изградим дълготрайни положителни взаимоотношения с детето ни?

Бъдете част от живота на детето си

Това означава да се включвате в живота му, да се интересувате от нещата, които имат значение за него. По този начин демонстрирате приемане и създавате връзка на доверие. Насърчавайте го, когато се занимава с дадена дейност. Кога е подходящо да се случи това? В ежедневието, например, когато ви помага при пазаруване или в домакинската работа.
Друг важен момент е да слушате внимателно това, което ви казва. Също така можем да действаме, ако има някакъв проблем – неразбирателство със съученик, ниска оценка и др.

Прекарвате качествено време заедно

Положителните взаимоотношения родител-дете са изградени върху споделянето на качествено време. Това са моменти, в които заедно преживявате нещо, мислите, чувствате, споделяте. 
Прекарването на качествено време може да се случи навсякъде: в къщи, сред природата, по време на общи занимания и игри. Чудесен пример е следобед вкъщи с комплект образователни играчки Монтесори. Във време на игри, на смях, на учене заедно, вие показвате, че цените детето си и за вас тези споделени моменти са важни.
Макар да сме претоварени от работа и семейни задължения, трябва да отделяме достатъчно време за децата. С подходящ график и добра организация има време за всичко.

Създайте среда на доверие, грижа и уважение

Доверието и уважението са от съществено значение за положителните отношения родител-дете.
Можете да подхранвате доверие и уважение в отношенията си като:
  • сте на разположение, когато детето се нуждае от подкрепа, помощ.
  • интересувате се от интересите му и ги споделяте, показвайки уважение.
  • играете и учите заедно, следвайки съветите на Мария Монтесори.
  • позволявате на детето да се променя, за да расте.
  • създавате твърди, но справедливи семейни правила – за хранене, за ежедневни дейности, свързани с възпитанието и др. Не се отказвате от тях при никакви обстоятелства, защото са важни за принципите и възпитанието.
Бъдете част от живота на детето си, играйте заедно, споделяйте, преживявайте. Защото докато се обърнете, и вече ще е на път към университета.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се