Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Ролята на куклата за детското развитие

Ролята на куклата за детското развитие

Играта с кукли подпомага емоционалното развитие на децата, смятат психолози, педиатри и педагози. Заниманията възпитават обич, уважение, както и грижа. Много хора смятат, че куклите са за момичета, а камиончетата – за момчета. Това схващане не е правилно според специалистите, защото заниманията с кукли всъщност носят ползи и за двата пола. Не следва да ограничаваме децата от игрите с кукли, които помагат за развиване на редица социални умения.

Откога започват игрите с кукли?

Играта с кукла бебе е особено важна за детето. Чрез нея то опознава света и отношенията между хората в него. Заниманията с куклата учат на грижовност и нежност и носят допълнително емоции в отношенията между родител и дете.

Откога най-рано започват игрите с кукли? Психолозите съветват колкото по-рано, по-добре. Какво обаче означава това? Ако вашето дете е около годинка, годинка и половина, спокойно може да играе с бебешки играчки за момиче или за момче, които наподобяват кукли. Това са различни видове гумени играчки, плюшени, дървени и други безопасни, съобразени с възрастта. След втората година вече спокойно може да въведете и кукла бебе в заниманията.

Не забравяйте, че вашето участие също е важно в началото. Като родител лесно може да вдъхновите детето за игри с куклата.

Какви са ползите от игрите с кукли за децата?

Заниманията с кукли имат важна роля за детското развитие. Ето какви са ползите.

Развиват детското въображение

С помощта на куклите децата развиват въображението си. Могат да влизат в различни роли, да имитират, да се преструват. Дава им се пълна свобода за действие. Така от малки развиват своите таланти. Освен това се учат на самоинициатива и себеизява.

Учат на добрина и съпричастност

Въображаемата игра с кукли, която включва похвали или порицания към куклата като живо същество, използването на житейски умения като обгрижване и други са от полза, ако се наложи детето да се грижи за брат, сестра, домашен любимец или за себе си, когато порасне.

Игрите с кукли са любими за децата, защото приличат на представление. Чрез тях се създава измислен сценарий, в който детето може да играе различни роли. Разиграват се палитри от емоции, поставят се основите на успешната комуникация. И не на последно място – детето се учи да бъде добро и съпричастно. Това се тренира най-добре, когато две и повече деца играят с кукли заедно.

Помагат при преодоляване на социални ситуации и изграждат полезни умения

За справяне с различни житейски ситуации и решаване на разнообразни проблеми отново идват на помощ игрите с кукли. С тях децата правят грешки, без да страдат от последиците от тях. Така се учат да преодоляват неуспеха и в реалния живот.

Помогнете на вашето дете да бъде по-уверено и щастливо с подходящи игри и занимания. А интересни играчки и забавления може да откриете в нашия онлайн магазин.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се