Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Наръчник: Как да изработим пясъчни букви по метода Монтесори?

Наръчник: Как да изработим пясъчни букви по метода Монтесори?

По случай 24 май - деня на славянската писменост подготвихме за Вас интересен начин да запознаете най-малките с магията на звуците, а именно чрез пясъчните букви. Според този иновативен подход за обучение и възпитание по метода Монтесори в няколко лесни стъпки ще научите Вашето дете на възможно най-много буквички и думички. Заниманието е подходящо за деца над 2 години. 

Какво е необходимо?

  • цветен пясък – може да се осигури от цветарски магазин;
  • голям бял картон, нарязан на средно големи картончета с примерна големина 50 на 50, за да може детето лесно да ги ползва;
  • течно лепило;
  • четка за нанасяне на лепилото.

Как се изработват? - 5 лесни стъпки

  • Ръкописните букви се изписват върху картончета.
  • Намазват се с течно лепило.
  • Поръсват се с пясък.
  • Излишният пясък се отстранява.
  • След това буквите се намазват с лепилото, за да запечата и се оставят да изсъхнат.

Как да представим пясъчните букви по метода Монтесори?

След като сте подготвили картончетата, време е за тяхното представяне пред детето.Както знаете, всяка буква има звуково изражение. Ние учим детето на звука ПРЕДИ името на буквата, за да може лесно и бързо да схване концепцията за четене. Защото дори да знаеш името на буквата, няма как да я прочетеш, ако не знаеш нейния звуков израз.Подходът на Монтесори е да преподаваме по сензорен начин. Детето ще чуе звука, ще го види и усети. Тъй като това е въведение в писането, много е важно да се научи да проследява писмото по правилния начин.
Важно: Буквите не се представят по азбучен ред, а в група звуци. Тоест, такива, които образуват най-много думи. Например, започнете с кратки и едносрични думи и следете как ги усвоява детето. Ако видите, че напредва бързо, може да включите и по-дълги думи. Ако използвате думата „кон“, подредете буквичките пред детето. Първо произнесе звука на първата буква, нека я докосне и запомни формата ѝ от картончето. След това втората и така нататък. Накрая да повтори цялата дума и да докосва буквите, за да запомни тяхната последователност

Ползи от метода Монтесори с пясъчни букви

С помощта на пясъчните букви по метода Монтесори детето научава как се изписват и произнасят, подобрява се и мускулната памет на ръката още преди да е започнало да пише.
Smart Baby Ви пожелава светъл празник с много вдъхновение и любознателност!

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се