Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Настолните игри – забавление за цялото семейство

Настолните игри – забавление за цялото семейство

В последните години настолните игри се възродиха като любимо занимание на малки и големи, а вече уверено навлизат и в образователния процес. Нещо повече – някои игри са създадени специално за да бъдат използвани в училище.

Ученето чрез игра може да се използва успешно и при по-малките деца.

Независимо дали ще изберете такива игри, които разказват за история и митология, за реални събития, дали ще се спрете на стратегически или логически игри, всички те имат полза за развитието на децата. 

Подпомагането на абстрактното мислене, развиването на търпението и концентрацията, прилагането на един вече познат принцип в нова среда…Това е само малка част от знанията и уменията, които се култивират.

Настолните игри са прекрасен начин не само да учите с детето, но и да скрепите връзката помежду си.

Времето, прекарано пълноценно с родителите, е водещо за увереността на децата и изграждането на силна, здравословна връзка в семейството. Играенето на настолни игри е пример именно за такова пълноценно преживяване, по време на което не само се придобиват нови знания или се утвърждават старите. Процеса на самата игра – независимо дали е колаборативна или състезателна – и начините, по които Вие реагирате на различните моменти в нея подпомагат развитието на така необходимите за успеха в живота “меки” умения. 

Следвайки примера Ви детето разбира как може да има състезание, но и уважение към опонента, как работата в екип е важна за разрешаване на определени проблеми и впоследствие по-лесно ще прилага тези принципи, общувайки със съучениците си, дори на по-късен етап с колегите си от университета и работата.

Настолните игри развиват езиковите умения.

Стратегическите игри на български език, логическите, историческите – има множество, издадени в последните години, включително и от родни издателства и независими творци – работят и за обогатяването на речника на детето.

Факт е, че в наши дни владеенето на чужди езици е ключово умение, не по-малко важно обаче е и правилното писане и изразяване, функционалната грамотност на български. Много от игрите са свързани с разказване на истории, а когато потокът на мисълта тече на родния език, подобрява се и езиковата култура, без това да се случва под натиск във формална среда.

Ползите от образователните игри са много – може би най-важната от тях е, че децата, без да усетят, не само научават факти и информация, а и изграждат важни логически връзки, култивират “меки” умения и подобряват езиковата си култура. Всичко това е от полза не само в краткосрочен план, за да подпомогне формалното образование, нещо повече, носи ползи за цял живот. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се