Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Монтесори възпитанието и дървените играчки – каква е взаимовръзката?

Монтесори възпитанието и дървените играчки – каква е взаимовръзката?

Дървото е един от най-често използваните материали от всички родители и учители, възприели Монтесори принципите при възпитанието и обучението на децата. Предвид, че самата методика се основава на учене чрез игра и изследване на света, на припознаване и любов към природата и естествените материали, дървените играчки дори и за най-малките бебета са неслучаен избор.

Бебешките играчки от дърво стимулират сензорното развитие.

От най-ранна възраст бебетата усещат много добре случващото се около тях. Дървените играчки за бебета несъмнено са по-красиви от пластмасовите, но, едновременно с това са и идеална демонстрация за “работата” на природата. Със сигурност бебето усеща, че дървеният материал се затопля при допир и става по-студен, веднъж оставен настрана.

Освен това, дървените играчки са по-тежки и плътни, а приятният сензорен опит стимулира бебето да изследва формите и размерите на предмета. Това е много важно, тъй като именно бебешката играчка е “инструментът”, чрез който мъничето обогатява информацията, която вече има за света около себе си. 

В бебешка възраст се развива и чувството за естетика.

Въпреки че все още изглеждат крехки и безпомощни, бебетата, особено след 6-месечна възраст, търсят всякакви начини да взаимодействат активно със света около себе си. Още по това време можете да започнете да възпитавате и естетическото чувство на Вашето мъниче с помощта на дървени играчки. 

Естествените, топли цветове на дървото доставят естетическо удоволствие. Дори и играчките да са оцветени, текстурата на материала добавя дълбочина и нюанс така, както пластмасата никога не би могла да го направи.

Естетическият опит, който носи бебешката играчка е много важен за развитието на малкия човек – в случая с дървения материал, детето закодира в чрез сензорните възприятия факта, че природата е творец, а човекът, като част от нея, никога няма да я надмине. Така естетическото чувство и уважението към природата се свързват от най-ранна възраст.

Утвърждаването именно на връзката с природата е много важно за бебетата.

Тази най-ранна възраст, когато те буквално попиват всяко усещане, е особено подходяща за установяване на траен контакт с околната среда. Така се поставят основите на едно по-цялостно разбиране за света, където са от значение и човешките постижения, и тези на природата.

Като изработени от естествен материал, дървените играчки за бебета са по-издръжливи и по-здравословни за малчуганите.

Дървените играчки са толкова издръжливи, че могат да се превърнат спокойно в мост между поколенията, да се предават от родител на дете подобно на родова история. 

Извън всички романтични и естетически предимства обаче, естественият материал е много по-здравословно от синтетичните пластмаси и силикони. Дървената бебешка играчка не носи риск от нараняване, от счупване или натравяне дори и за най-малките.

Изборът на естествени материали е винаги най-добрият такъв – за родители и деца, за околната среда, от функционална и естетическа гледна точка.  


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се