Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Как да улесним адаптацията на детето в детската градина

Как да улесним адаптацията на детето в детската градина

Започването на детска градина може да бъде труден период както за децата, така и за родителите, защото тогава започва нов етап от детското развитие и те се отделят за първи път. Въпреки трудния преход, специалистите препоръчват посещаването на детска градина от деца навършили 3-годишна възраст, защото то оказва положително въздействие върху тяхното по-нататъшно развитие. 

За да направите събитието максимално приятно за всички, можете да използвате помощни средства, занимания, а дори и детски играчки, които да направят прехода по-лесен. Споделяме Ви няколко предложения:

Изберете подходяща литература за родители и деца

Литературата свързана с адаптацията в детската градина е многобройна, и в нея можете да намерите много полезни съвети и насоки. Можете да потърсите също подходящи детски книжки, в които главните герои за пръв път се отправят към това вълшебно приключение, за да могат децата да припознаят себе си в тях.

Купете детски играчки, сходни с тези в детската градина

За да разберете какви играчки да вземете можете да се допитате до преподавателите или познати родители на деца от по-големи групи.Този метод ще осигури по-голямо спокойствие в децата, защото те предварително ще са срещали играчките и ще са се запознали с техните функции/начини на игра, преди да се “сблъскат” с тях в детската градина. Чувството от виждането на нещо познато, ще помогне те да усетят по-голяма сигурност и по-малко напрежение на новото място. 

Създайте режим, подобен на този в детската градина 

Изградете рутина, която ще е сходна на тази в детската градина, за да подготвите детето предварително с нещата, които го очакват. Започвайте деня от рано със закуска и полезни занимания, следете за редовния обеден сън, помислете за интересни следобедни активности, социализирайте детето с други деца и т.н. Това определено ще помогне за по-лесното адаптиране в детската градина.

Общувайте с детето и го запознавайте с новите неща

Добра идея е предварително да заведете детето до детската градина, за да може то да се запознае с нейния облик, да му обясните за нещата, които се намират в нея, да го запознаете с процеса. Общувайте непрестанно, отговаряйте на зададените от малчугана въпроси, споделете опит и му представете ситуацията на разбираем за него език. В тези разговори е подходящо да се включат цялото семейство, по-големи деца, роднини, които могат да разкажат свои забавни истории от преживяното в детската градина и с това да допринесат за създаването на една по-спокойна атмосфера. 

Първите дни или седмици в детска градина може да не са особено приятни, но със спокойствие, правилен подход и постоянство, това може да да се превърне в любимото място на Вашите деца!


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се