Козметика

Безплатна доставка
до автомат на Box Now,
до офис на Еконт и Спиди
над 120 лв.

Как да улесним адаптацията на детето в детската градина

Как да улесним адаптацията на детето в детската градина

Започването на детска градина може да бъде труден период както за децата, така и за родителите, защото тогава започва нов етап от детското развитие и те се отделят за първи път. Въпреки трудния преход, специалистите препоръчват посещаването на детска градина от деца навършили 3-годишна възраст, защото то оказва положително въздействие върху тяхното по-нататъшно развитие. 

За да направите събитието максимално приятно за всички, можете да използвате помощни средства, занимания, а дори и детски играчки, които да направят прехода по-лесен. Споделяме Ви няколко предложения:

Изберете подходяща литература за родители и деца

Литературата свързана с адаптацията в детската градина е многобройна, и в нея можете да намерите много полезни съвети и насоки. Можете да потърсите също подходящи детски книжки, в които главните герои за пръв път се отправят към това вълшебно приключение, за да могат децата да припознаят себе си в тях.

Купете детски играчки, сходни с тези в детската градина

За да разберете какви играчки да вземете можете да се допитате до преподавателите или познати родители на деца от по-големи групи.Този метод ще осигури по-голямо спокойствие в децата, защото те предварително ще са срещали играчките и ще са се запознали с техните функции/начини на игра, преди да се “сблъскат” с тях в детската градина. Чувството от виждането на нещо познато, ще помогне те да усетят по-голяма сигурност и по-малко напрежение на новото място. 

Създайте режим, подобен на този в детската градина 

Изградете рутина, която ще е сходна на тази в детската градина, за да подготвите детето предварително с нещата, които го очакват. Започвайте деня от рано със закуска и полезни занимания, следете за редовния обеден сън, помислете за интересни следобедни активности, социализирайте детето с други деца и т.н. Това определено ще помогне за по-лесното адаптиране в детската градина.

Общувайте с детето и го запознавайте с новите неща

Добра идея е предварително да заведете детето до детската градина, за да може то да се запознае с нейния облик, да му обясните за нещата, които се намират в нея, да го запознаете с процеса. Общувайте непрестанно, отговаряйте на зададените от малчугана въпроси, споделете опит и му представете ситуацията на разбираем за него език. В тези разговори е подходящо да се включат цялото семейство, по-големи деца, роднини, които могат да разкажат свои забавни истории от преживяното в детската градина и с това да допринесат за създаването на една по-спокойна атмосфера. 

Първите дни или седмици в детска градина може да не са особено приятни, но със спокойствие, правилен подход и постоянство, това може да да се превърне в любимото място на Вашите деца!


Актуално от блога
За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се
Започнете да пишете, за да видите продуктите, които търсите.