Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Защо игрите са важни и как помагат на детското развитие?

Защо игрите са важни и как помагат на детското развитие?

Играта е в основата на обучението и развитието на детето. Докато играе, изгражда увереност, чувства се обичано, щастливо и сигурно, развива физически и социални умения, грижи се за околната среда, упражнява езика и комуникацията и много други неща.

Експертите по детско развитие обясняват, че играта дава на децата различни сетивни, физически и когнитивни преживявания. Опитът изгражда връзки в мозъка, което помага на децата да се развиват физически, когнитивно, социално и емоционално.

Понякога детето Ви ще обича да играе с вас, но друг път може да предпочете да да играе самостоятелно със своите детски играчки. Често ще търси детската компания, с която да сподели любимите дървени детски играчки като камиончета, пъзели и други. Всичко това е нормално и хубаво, защото с всяко подобно взаимодействие, детето учи и упражнява различни неща. Какви плюсове крият различните видове игри?

Различни видове детска игра

Неструктурираната игра е най-добрият възможен начин за малки деца. Тя представлява занимание, което се случва в зависимост от интереса на Вашето дете в даден момент. Не се планира и позволява на детето да се движи със собствено темпо, да използва въображението си и да не познава граници.

Примери за неструктурирана игра могат да бъдат:

  • самостоятелна творческа игра или заедно с друг човек, включително художествени или музикални занимания;
  • въображаеми игри - например правене на къщи от кутии или одеяла, обличане на дрехи или гримиране.
  • изследване на нови или любими пространства за игра като шкафове, заден двор, паркове, детски площадки и т.н.

Можете да сте част от неструктурираната игра на детето си - или не. Понякога всичко, което ще трябва да направите, е да насочите детето си в правилната посока - към дрехи или разпилените дървени играчки на пода, или към масата с пастели и хартия. Понякога може да се наложи да сте малко по-активни. Например „Какво ще кажете да играем с дрехи? Какво искаш да бъдеш днес?“.

Структурираната игра е различна. Тя е по-организирана и се случва в определено време или в определено пространство и е подходяща за по-големи деца.

Примерите за структурирана игра включват:

  • запознаване с вода за малки деца или уроци по плуване за по-големи деца;
  • групи за разказване на истории в местната библиотека;
  • класове по танци, музика или драма за деца от всички възрасти;
  • игри с карти;
  • модифицирани спортове за малко по-големи деца, като крикет, баскетбол, игра на топка и др.

Структурирана и неструктурирана игра са възможни на закрито или на открито. Играта на открито дава шанс на детето да изследва, да бъде активно, да тества физически граници - и да прави грешки. А от тях да се учи и да трупа важен жизнен опит.

Как се развива играта с Вашето дете?

С порастването на детето и начинът на игра ще се промени - ще стане по-креативен и експериментален, с повече играчки, игри и дори идеи. Това може да означава, че му трябва повече пространство и време за игра.

Децата се движат чрез различни форми на игра, докато растат. Това включва самостоятелни забавления, игри с родители, с други деца и пр.

Ще разгледаме подробно идеи за игри на деца във всяка възраст от тяхното развитие.

Новородени и бебета: идеи за насърчаване на развитието

За бебетата най-добрата играчка сте Вие. Докато гледа Вашето лице и чува гласа Ви, то ще се усмихва и радва. Това също е игра.

Може да опитате следните идеи за дейности за игра с малкото:

  • Музика, песни, нежно потупване по корема на Вашето бебе, докато пеете. Тези дейности развиват слуха и движението.
  • Нежни гъделичкания или предмети с различни текстури, като пера, кал, метал или пяна, може и дървени детски играчки: те развиват усещането за допир.
  • Показване на различни предмети с различни размери, цветове и форми: те могат да насърчат детето Ви да достигне и да се хване. Трябва да са съобразени с възрастта.
  • Топки, дървени играчки или кутии: те могат да накарат детето да пълзи, да стои и да ходи.

Редовното обръщане по корема и играта на пода са много важни. Времето, прекарано по корем, помага на бебето да развие мускулна сила и контрол. Освен това му позволява да вижда и да опознава света от различна гледна точка.

Проходили деца: идеи за игри за насърчаване на развитието

Ето няколко идеи, на които Вашето дете може да се радва:

  • Големите и леки неща като картонени кутии, кофи или топчета могат да насърчат детето Ви да изгражда, бута или влачи.
  • Обръчи, кутии, големи възглавници са добри за катерене, балансиране, усукване, люлеене или търкаляне.
  • Игри за обличане с шалове, шапки и прочие са добри за въображение и креативност.
  • Тунелите или кътчетата могат да насърчат физически дейности като пълзене и опознаване.

Ако пускате някоя любима музика, докато Вашето дете играе, може да експериментира с различни звуци и ритми. Или да попеете заедно, да танцувате, да ръкопляскате и да се смеете.

Това изгражда силна връзка, която ще Ви е от полза във времето.

Деца в предучилищна възраст: идеи за игри, които насърчават

Стари дрехи, дървени кутии, лъжици, празни саксии и други са чудесни за въображаема неструктурирана детска игра.

Пъзели, домино и други подобни занимания помагат за подобряване на паметта и концентрацията на детето Ви. За развиване на фини двигателни умения се препоръчват занимания с глина. А любимите песни са чудесни за танцово изпълнение или солов концерт.

Когато насърчавате детето си да рита или хвърля, опитайте се да го накарате да използва едната страна на тялото, а после и другата.

Деца в училищна възраст: занимания и игри

Обикновено в тази възраст децата обичат да строят домашни къщи с подръчни материали като кошове за пране, различни столове и мебели, кутии и други подобни. Изграждането на препятствия от табуретки също е част от заниманията в тази възраст.

Шпионските игри също помагат за развитието и ограмотяването. Готвенето и помощта по приготвянето на храната са чудесни за развиване на грамотност и ежедневни умения.

Ако детето Ви проявява интерес, бихте могли да помислите как да го включите в някои спортни или екипни занимания за деца в училищна възраст. Други възможности включват художествени и занаятчийски дейности след училище или почивка.

Ако детето ви не иска да играе

Може да има моменти, в които детето Ви не иска да играе. Може да е уморено или отегчено от същата дейност твърде дълго. Това е нормално и обикновено няма от какво да се притеснявате.

Но понякога липсата на игра - или липсата на интерес към играта - може да бъде знак за нарушение в развитието.

Помислете да говорите със здравен специалист или с учител на Вашето дете, ако:

  • Вашето малко дете има само слаб интерес към играчките или не използва играчките по функционален начин - например се интересува само от въртене на колелата на автомобил за играчки, вместо да го кара из стаята, както другите деца на същата възраст;
  • Вашето дете в предучилищна възраст не се интересува от игра с други деца или самостоятелно.

Играта е изключително важна за всеки етап от детското развитие. Макар да еволюира с времето, за нас като родители е важно да следим, да насърчаваме и подкрепяме децата в техните творчески търсения, докато опознават света.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се