Козметика

Безплатна доставка
до автомат на Box Now,
до офис на Еконт и Спиди
над 120 лв.

Защо игрите са важни и как помагат на детското развитие?

Защо игрите са важни и как помагат на детското развитие?

Играта е в основата на обучението и развитието на детето. Докато играе, изгражда увереност, чувства се обичано, щастливо и сигурно, развива физически и социални умения, грижи се за околната среда, упражнява езика и комуникацията и много други неща.

Експертите по детско развитие обясняват, че играта дава на децата различни сетивни, физически и когнитивни преживявания. Опитът изгражда връзки в мозъка, което помага на децата да се развиват физически, когнитивно, социално и емоционално.

Понякога детето Ви ще обича да играе с вас, но друг път може да предпочете да да играе самостоятелно със своите детски играчки. Често ще търси детската компания, с която да сподели любимите дървени детски играчки като камиончета, пъзели и други. Всичко това е нормално и хубаво, защото с всяко подобно взаимодействие, детето учи и упражнява различни неща. Какви плюсове крият различните видове игри?

Различни видове детска игра

Неструктурираната игра е най-добрият възможен начин за малки деца. Тя представлява занимание, което се случва в зависимост от интереса на Вашето дете в даден момент. Не се планира и позволява на детето да се движи със собствено темпо, да използва въображението си и да не познава граници.

Примери за неструктурирана игра могат да бъдат:

 • самостоятелна творческа игра или заедно с друг човек, включително художествени или музикални занимания;
 • въображаеми игри - например правене на къщи от кутии или одеяла, обличане на дрехи или гримиране.
 • изследване на нови или любими пространства за игра като шкафове, заден двор, паркове, детски площадки и т.н.

Можете да сте част от неструктурираната игра на детето си - или не. Понякога всичко, което ще трябва да направите, е да насочите детето си в правилната посока - към дрехи или разпилените дървени играчки на пода, или към масата с пастели и хартия. Понякога може да се наложи да сте малко по-активни. Например „Какво ще кажете да играем с дрехи? Какво искаш да бъдеш днес?“.

Структурираната игра е различна. Тя е по-организирана и се случва в определено време или в определено пространство и е подходяща за по-големи деца.

Примерите за структурирана игра включват:

 • запознаване с вода за малки деца или уроци по плуване за по-големи деца;
 • групи за разказване на истории в местната библиотека;
 • класове по танци, музика или драма за деца от всички възрасти;
 • игри с карти;
 • модифицирани спортове за малко по-големи деца, като крикет, баскетбол, игра на топка и др.

Структурирана и неструктурирана игра са възможни на закрито или на открито. Играта на открито дава шанс на детето да изследва, да бъде активно, да тества физически граници - и да прави грешки. А от тях да се учи и да трупа важен жизнен опит.

Как се развива играта с Вашето дете?

С порастването на детето и начинът на игра ще се промени - ще стане по-креативен и експериментален, с повече играчки, игри и дори идеи. Това може да означава, че му трябва повече пространство и време за игра.

Децата се движат чрез различни форми на игра, докато растат. Това включва самостоятелни забавления, игри с родители, с други деца и пр.

Ще разгледаме подробно идеи за игри на деца във всяка възраст от тяхното развитие.

Новородени и бебета: идеи за насърчаване на развитието

За бебетата най-добрата играчка сте Вие. Докато гледа Вашето лице и чува гласа Ви, то ще се усмихва и радва. Това също е игра.

Може да опитате следните идеи за дейности за игра с малкото:

 • Музика, песни, нежно потупване по корема на Вашето бебе, докато пеете. Тези дейности развиват слуха и движението.
 • Нежни гъделичкания или предмети с различни текстури, като пера, кал, метал или пяна, може и дървени детски играчки: те развиват усещането за допир.
 • Показване на различни предмети с различни размери, цветове и форми: те могат да насърчат детето Ви да достигне и да се хване. Трябва да са съобразени с възрастта.
 • Топки, дървени играчки или кутии: те могат да накарат детето да пълзи, да стои и да ходи.

Редовното обръщане по корема и играта на пода са много важни. Времето, прекарано по корем, помага на бебето да развие мускулна сила и контрол. Освен това му позволява да вижда и да опознава света от различна гледна точка.

Проходили деца: идеи за игри за насърчаване на развитието

Ето няколко идеи, на които Вашето дете може да се радва:

 • Големите и леки неща като картонени кутии, кофи или топчета могат да насърчат детето Ви да изгражда, бута или влачи.
 • Обръчи, кутии, големи възглавници са добри за катерене, балансиране, усукване, люлеене или търкаляне.
 • Игри за обличане с шалове, шапки и прочие са добри за въображение и креативност.
 • Тунелите или кътчетата могат да насърчат физически дейности като пълзене и опознаване.

Ако пускате някоя любима музика, докато Вашето дете играе, може да експериментира с различни звуци и ритми. Или да попеете заедно, да танцувате, да ръкопляскате и да се смеете.

Това изгражда силна връзка, която ще Ви е от полза във времето.

Деца в предучилищна възраст: идеи за игри, които насърчават

Стари дрехи, дървени кутии, лъжици, празни саксии и други са чудесни за въображаема неструктурирана детска игра.

Пъзели, домино и други подобни занимания помагат за подобряване на паметта и концентрацията на детето Ви. За развиване на фини двигателни умения се препоръчват занимания с глина. А любимите песни са чудесни за танцово изпълнение или солов концерт.

Когато насърчавате детето си да рита или хвърля, опитайте се да го накарате да използва едната страна на тялото, а после и другата.

Деца в училищна възраст: занимания и игри

Обикновено в тази възраст децата обичат да строят домашни къщи с подръчни материали като кошове за пране, различни столове и мебели, кутии и други подобни. Изграждането на препятствия от табуретки също е част от заниманията в тази възраст.

Шпионските игри също помагат за развитието и ограмотяването. Готвенето и помощта по приготвянето на храната са чудесни за развиване на грамотност и ежедневни умения.

Ако детето Ви проявява интерес, бихте могли да помислите как да го включите в някои спортни или екипни занимания за деца в училищна възраст. Други възможности включват художествени и занаятчийски дейности след училище или почивка.

Ако детето ви не иска да играе

Може да има моменти, в които детето Ви не иска да играе. Може да е уморено или отегчено от същата дейност твърде дълго. Това е нормално и обикновено няма от какво да се притеснявате.

Но понякога липсата на игра - или липсата на интерес към играта - може да бъде знак за нарушение в развитието.

Помислете да говорите със здравен специалист или с учител на Вашето дете, ако:

 • Вашето малко дете има само слаб интерес към играчките или не използва играчките по функционален начин - например се интересува само от въртене на колелата на автомобил за играчки, вместо да го кара из стаята, както другите деца на същата възраст;
 • Вашето дете в предучилищна възраст не се интересува от игра с други деца или самостоятелно.

Играта е изключително важна за всеки етап от детското развитие. Макар да еволюира с времето, за нас като родители е важно да следим, да насърчаваме и подкрепяме децата в техните творчески търсения, докато опознават света.

Актуално от блога
За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се
Започнете да пишете, за да видите продуктите, които търсите.