Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Игри и занимания с образователни играчки – звукови цилиндри

Игри и занимания с образователни играчки – звукови цилиндри

Представяме Ви няколко полезни и интересни занимания с образователни играчки Монтесори. Вижте какво може да научи Вашето дете чрез играта със звукови цилиндри.

Необходими са Ви две кутии, всяка с по един комплект звукови цилиндри - един комплект със сини капачета и друг – с червени. Звукът на червените отговаря на сините. 

Всеки цилиндър издава различен звук, когато се разклати, като може да варира от много силен до тих и нежен.

Преди да приканите детето за игра с цилиндрите, подредете ги в кутиите, така че първите 3 цилиндъра (с най-голям контраст на звука) да са един след друг. След това заниманията с образователни играчки Монтесори започват.

Въведение:

  • Извадете 3-те цилиндъра с най-голяма разлика в звука и ги подредете в линия. 
  • Вземете първия цилиндър и покажете на детето как да го държи с помощта на пръстите.
  • Поднесете цилиндъра към дясното си ухо и леко го разклатете 2-3 пъти.
  • Разклатете цилиндъра около лявото си ухо 2-3 пъти.
  • Поставете цилиндъра пред детето и го оставете да слуша звука с двете си уши.
  • Повторете същото с останалите два цилиндъра. Всичко това е с цел детето да усети разликата в звуците и да му бъде по-лесно да ги разграничава при следващите занимания.

Упражнения:

  • Детето работи индивидуално с трите цилиндъра, които са с най-голяма разлика в звука и които вече сме му показали.
  • Давате на детето трите цилиндъра с най-голяма звукова разлика и от двата комплекта - общо шест броя. И го карате да намери кои двойки цилиндри издават един и същ звук. След като на детето е показано как да намира еднаквите двойки, то може да работи с всички звукови цилиндри.
  • В това упражнение детето трябва да се научи да степенува звуците от един комплект - от най-лекия и приятен, до най-силния шум. Най-напред намерете тези два цилиндъра, които имат най-голям звуков диапазон и ги поставете пред Вас, така че да можете между тях да сложите и останалите цилиндри. След това намерете цилиндъра, който е най-близък по звук до първия и го поставете до него. Направете същото и с останалите цилиндри.
  • Дайте на детето всички цилиндри - и двата комплекта и го оставете да ги степенува, както в предното упражнение. Нека първо да отдели цилиндрите с червени капачки и да ги подреди по звук, а след това да направи същото и със “сините” цилиндри. След като подреди и двата комплекта, накарайте детето да направи проверка дали са подредени по един и същи начин. Това става като вземете от всеки комплект съответстващите по ред цилиндри и ги сравните дали звучат еднакво.

Цел:

С тези образователни играчки се усъвършенства слуха.

Ползи:

Този тип образователни играчки развиват детските способности за разграничаване на отделните звуци.


Контрол на грешките: 

Развива се умение за повтаряне, докато се стигне до правилното решение.


Възраст: над 3,5 - 4 години.


Бележки:

По време на заниманията с тези материали - Монтесори Вашето дете се нуждае от концентрация, за да се справи. Затова, не говорете, докато разклащате цилиндъра или при търсенето на съвпаденията. Не забравяйте, че освен образователна цел, идеята на упражненията е Вашето дете да се радва на звуците, преоткривайки света.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се