Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Възможно ли е да „разглезим“ бебе, ако тичаме при всеки плач?

Възможно ли е да „разглезим“ бебе, ако тичаме при всеки плач?

Когато Вашето бебе често плаче, вероятно Ви минават различни мисли като например дали е възможно да го разглезите, ако тичате при него при всеки рев. Отговорът на този въпрос категорично е „НЕ“, няма как да разглезите детето си при проява на нежност и грижа. Ако реагирате спокойно и последователно, това помага на Вашето дете да научи, че светът е безопасно и предвидимо място.

Дори да продължава да плаче, след като сте му дали бебешки дървени играчки, повили сте го, нахранили сте го и прочие, това не означава, че сте лош родител. Напротив. Бебетата се нуждаят от много внимание и може да се притеснявате - или други хора могат да Ви внушат, че ако „се поддавате“ твърде често или обръщате твърде много внимание на детския плач, това ще „разглези“ Вашето бебе. Но това няма да се случи. Няма да създадете лоши навици, отговаряйки на нуждите на Вашето бебе.

1.  Бебешко поведение и психика

Много малки бебета не могат съзнателно да свързват причина и следствие. Те не си мислят за себе си: „Ще плача, докато не получа това, което искам!“. Ако бебето Ви плаче или се суети, това може да е, защото му е студено или е гладно. Може би нещо го боли или е време да смените памперса, понеже е мръсен. Друга причина за честия детски рев при адаптацията е, че детето Ви просто иска да знае, че сте наблизо. С плача то общува с вас, особено когато е много малко – никога не забравяйте това.

Игнорирането на плача на Вашето бебе, няма да го научи да се справя само, защото все още не може да го направи. То има нужда от вас.

2.   Защо е важно да реагирате на бебешкия плач?

За да расте и да се развива добре, Вашето бебе се нуждае от вас. Физически и духовно.

Ако спокойно и последователно отговаряте на призивите на Вашето бебе за внимание, то бързо се научава да се доверява на това, че ще изпълнявате нуждите му. А това му помага да стане сигурно и уверено във времето. Това е добре за бебето и добре за Вас.

Редица изследвания сочат, че бебетата, които имат последователни и подхранващи връзки в началото на живота, бързо развиват сигурна привързаност към своите възпитатели. Тези бебета се справят по-добре със стреса като предучилищни деца. Те също са склонни да се разбират по-добре с други деца. И е по-вероятно да бъдат физически и емоционално по-здрави като възрастни.


3.  Как да помогна на бебето си да развие сигурна привързаност?

Вместо да се чудите дали разглезвате Вашето бебе като играете с него и му обръщате внимание, задайте си въпроса как да му помогнете да развие сигурна привързаност. Така ще се научите да реагирате адекватно, когато то има нужда от вашето внимание. Ето няколко важни неща, над които да помислите.

    3.1.    Балансиране на рутинни процедури и гъвкавост

Може да се притеснявате, че ако твърде често гушкате новороденото си, то няма да може да изгради режим за съня си. Това не е вярно. Но най-важното в първите месеци е да помогнете на Вашето бебе да развие сигурна привързаност, като спокойно и последователно отговаряте на нуждите му. Рутините могат да дойдат по-късно. Повечето новородени така или иначе нямат определени модели на ден и нощ. Това означава, че не е реалистично да очаквате вашето новородено да спазва строга рутина. След 6-12 месеца вашето бебе започва да има известен контрол върху поведението си. Това е подходящият момент да започнете да задавате нежни граници, за да бъде основата за преподаване на Вашето дете на положително поведение в бъдеще.

4. Какво да очакваме от бебешкия сън?

Често причината за бебешкия плач е сънят – липсата на такъв, опитът за самоприспиване и прочие. Ако се притеснявате, че ще повлияете твърде много на бебешкия сън, си припомнете следното. Новородените спят между 16 и 24 часа. Този факт ги прави сънливи и раздразнителни, защото често докато се адаптират, те накъсват съня си. През първите седмици, докато изграждате опознавателна връзка с Вашето бебе, може да използвате различни методи с цел да го приучите да спи по-дълго. Например, използвайте светлината. Когато дойде време за сън, намалете осветлението. Друг трик е след баня да го поставите да спи. Обикновено бебета са много изморени в този период и спят „като къпани“.

5.  Бебешко хранене и очаквания

Ако чувствате, че Вашето малко бебе плаче, за да бъде хранено през цялото време, вероятно сте прави! В първите дни бебетата обикновено трябва да се хранят на всеки 2-4 часа. Единственото решение е да го храните на поискване. Това може да помогне да се разбере, че повечето бебета установяват управляем модел на хранене през първите няколко седмици от живота. Те се научават да се хранят повече през деня и по-малко през нощта, когато постепенно сънят им става по-дълъг.

Спокойното и щастливо време за хранене е чудесна възможност да се обвържете с бебето си и да изградите топлите и доверчиви отношения, които са толкова важни за развитието му.

Когато Вашето бебе вече е достатъчно голямо и осъзнато, не пропускайте да изберете подходящи бебешки дървени играчки, с които ще развива моториката и ще опознава света. Времето, прекарано в занимания заедно, е незаменимо. Радвайте се на всеки миг с Вашето малко съкровище, защото много бързо то ще порасне.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се