Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Емоции и игри – детско развитие на 3-5-годишни

Емоции и игри – детско развитие на 3-5-годишни

Играта е естественият начин, по който децата учат и се развиват. Тя им дава възможност да изразят своите чувства и да упражняват управлението им. Какво да очакваме като поведение и емоции от своето дете в периода 3-5 години и как могат играчките Монтесори да бъдат полезни? Какви емоции и игри ще използва?

Според психолозите, децата на възраст 3-4 години:

  • използват думи, за да опишат основни чувства (например: тъжен, щастлив, ядосан и развълнуван и др.)
  • съжаляват и разбират, че трябва да се извинят, когато са направили нещо нередно - въпреки че вероятно ще трябва да напомняте много за подобни неща.
  • разбират идеята за споделянето, но трябва да им се напомня.

В периода между 4-тата и 5-тата си година, детето:

  • употребява думи, за да опише по-сложни чувства като безсилие, раздразнение и смущение, особено ако сте го насърчавали да прави това.
  • скрива истината за нещо, ако се чувства виновно, смутено или изплашено. Дори може да каже „не съм го правил“, макар да го е сторил.
  • управлява по-ефективно силни емоции като гняв, безсилие и разочарование , истериите са все по-редки.
  • изразява силна привързаност към вас (например притеснява се да иде някъде само, без вас.)

Около 5-тата си година вашето дете вече ще използва думи, с които да описва сложни емоционални чувства като разочарование, вина, ревност. Наясно е с чувствата си към другите. Например, може да се държи мило с приятелите и семейството, да ви предлага помощ вкъщи и прочие. В тази възраст също така се опитва да следва правилата, за да избегне неприятности. Освен това е и по-търпеливо от предходните периоди на емоционално развитие.

Как да насърчим развиването на детските емоции в периода 3-5 години?

В този период играта с вас и с други деца на сходна възраст помага за изследване и осмисляне на чувствата. Ето няколко съвета за игра за вас и вашето дете:


  1. Дайте му възможности за разхвърляна игра - например игра с пясък, кал или бои. Това е чудесен начин децата да изразят чувства като щастие или тъга.
  2. Потърсете въображаеми и креативни начини за игри като образователните играчки Монтесори. Детето ви може да играе с кукли или играчки Монтесори, да използва стари дрехи за обличане и да играе различни роли. Всичко е позволено, стига да е забавно, интересно и да помага за изразяване на емоции. Например, може да се престори на учител, лекар, на животно или друго. Дървени играчки Монтесори са специално създадени, за да развиват умствените и физическите качества, безопасни са и са съобразени с възрастта на Вашето дете. През По този начин с лекота ще изрази емоциите си и ще се научи да ги управлява успешно.
  3. Изведете детето си навън, за да играе в парк или другаде с много място за бягане, катерене и търкаляне. Това може да помогне при справяне с различни емоции.
  4. Насърчете детето си да рисува. Нека по този начин да изразява себе си. Дейности като рисуването успокояват, когато е разочаровано или тъжно, спомагат за уравновесяване и търсене на спокойствие.
  5. Насърчете детето си да пее, танцува и всичко, свързано с подобни дейности.
  6. Прочетете истории с герои, които изпитват подобни емоции като вашето дете. Това наистина може да му помогне да разбере нови емоции като скръб за смъртта на домашен любимец или притеснение от започване на училище.
  7. Дайте шанс на детето си да играе с деца от всички възрасти. Играейки с други деца, детето ви може да се научи как да разпознава, управлява и да реагира емоциите си.
  8. Детето ви може по-лесно да изрази емоциите си, ако се чувства отговорно. Оставянето на вашето дете да избира какво и как да играе, може да помогне много в тази посока.


Важно е да помним, че всички деца се развиват със собствено темпо. Ние от Smart Baby вярваме, че играта е основен похват, с който детето се свързва с всичко, което се случва край него, и така бързо и лесно развива способностите си. Детските игри се променят, но тяхната цел се запазва. А тя е да развиват мисленето, въображението, моториката. По тази причина залагаме на играчки Монтесори, които будят детското любопитство, поддържат въображението и спомагат за развитието от най-ранна възраст. 

Разгледайте най-актуалните ни играчки Монтесори в онлайн магазина.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се