Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Докога да пазим тайната за Дядо Коледа?

Докога да пазим тайната за Дядо Коледа?

Коледа е чудо! Магическото настроение около празника носи чудеса и вяра в доброто и надежда за бъдещето. Всичко е идеално, докато детето не порасне достатъчно и не започне да задава въпроси като „Мамо, Дядо Коледа истински ли е?“, „Защо не мога да го видя?“. А някои деца дори се нагърбват с нелеката задача да „дебнат“ Добрия старец до елхата, когато оставя подаръците.

Полезни съвети и мнения

Като родители подобни ситуации ни изправят пред предизвикателството как да постъпим. Да продължим ли да пазим тайната за съществуването на Дядо Коледа, подклаждайки детската фантазия, или да кажем истината.

Както се досещаме, правилен отговор няма. Всичко зависи от Вас и как Вие изберете да подходите в конкретния миг.

Детските психолози споделят, че средно до 9 години децата вярват в Дядо Коледа, макар и в по-любопитните да се прокрадва частица съмнение за неговата реална фигура и съществуване. 

Ако детето само изрази мнение, че Дядо Коледа не съществува, не му опонирайте, още повече ако изтъква доводи. Напротив, съгласете се с него и му обяснете  какво е наложило историята за Дядо Коледа и че по този начин децата се учат да вярват в доброто и така нататък.

Дядо Коледа, подаръците и родителските грешки

Едва ли има дете, което да не очаква с трепет коледната нощ, когато под елхата ще се визуализира неговия списък с желания, изпратен в писмо до Дядо Коледа. Често, ние, родителите, в ролята си на Дядо Коледа, правим грешка, като избираме за децата си неща, които самите ние смятаме, че са им нужни. Това е и една от причините да бъдем разконспирирани, разваляйки илюзията за Дядо Коледа твърде рано. Нека не забравяме, че смисълът на подаръка е в това детето да се радва на него, а не ние.

Друга честа грешка, която допускаме, е да ги изнудваме с изречения от типа: „Дядо Коледа няма да ти донесе подарък, ако не слушаш“. Контролът не е решение. По-скоро следва да опитаме с внимание и грижа, защото те са най-ценени от детето.

Какво да му подарим за Коледа?

Най-важно е да чуваме детските желания. Защото те са важни. Разбира се, това не важни за бебета и деца, които не могат да говорят. Идеално избор за подарък за тях са бебешки дървени играчки или играчки за нанизване спрямо възрастта за развиване на фината моторика.

За по-големите деца интерес представляват различни образователни играчки, книжки, музикални инструменти или спортна екипировка като колелета, кънки и други. Уважавайте избора им и бъдете причина за блясъка в детските очи, породен от радост при получаването на желания подарък.

Подарете на Вашето дете и достатъчно време в ефективно общуване. Защото времето лети и докато се обърнете, то ще е вече пораснало!

Пожелаваме на всички деца Весела Коледа, с много подаръци и усмивки, щастие и късмет. А на родители им – търпение и повече време! Бъдете здрави!


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се