Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Червени летви на Монтесори – идеи за полезни и интересни занимания

Червени летви на Монтесори – идеи за полезни и интересни занимания

Червени летви на Монтесори – идеи за полезни и интересни занимания

Играта е най-добрият начин, по който децата се учат и опознават света. С помощта на комплекта от Червени летви на Монтесори Вашето дете ще опознае и ще умее да разграничава различни форми, ще тренира грубата и фината моторика на ръцете, ще усвоява концентрация, координация между ръце и очи и ще упражнява зрителната си памет.

Какво съдържа комплекта и как ефективно да го използваме за постигането на тези цели?

Занимания с червените летви на Монтесори

Комплектът включва 10 червени летви с дължина от 10 до 100 см, като всяка от тях е с дължина от 10 см повече спрямо предходната. 

Започнете заниманията като поставите голяма постелка на пода и разпръснете на произволен принцип червените летви върху постелката. За по-добро разграничаване, поставете най-дългите до по-късите. Така в началото на детето ще му е по-лесно да ги различава визуално.



Потърсете най-късата пръчка и я поставете в най-долния ляв ъгъл на постелката. След това поставете двойно по-голяма до нея. Продължавайте така, докато подредите пръчките като стълбичка (както е показано на картинката). Попитайте детето дали иска да опита да ги подреди само.



Ако е съгласно, заедно разместете подредените пръчки в първоначален вид. След това нека само да ги подрежда на същия принцип – първо най-късата, след това по-дълга и така, докато се образуват стълбички. Целта на заниманието е визуално да се запознае с разликата в размерите на пръчките.


След като пръчките са подредени като стълбичка, нека детето вземе най-късата от тях като я спусне по образуваната стълбичка, поставяйки я вдясно от всяка пръчка, оформяща стълбичката.



След това проверява подравняването на всеки новосъздаден ръб.

Друг начин за подреждане на пръчките е подобно на пирамида. Най-отгоре трябва да бъде поставена най-късата пръчка, а под нея подредени по големина останалите, както е показано на картинката.



Така детето се научава да прави разлика в пространството, да оценява обема на фигурите и се подготвя за предстоящите уроци по математика.

Цели на заниманията с червени пръчки на Монтесори:

  • визуално разграничаване на несъответствията в размерите  и дължината на предметите;

  • мускулна памет с дължина.

  • начална подготовка за математика.

  • контрол на грешката

Важно е да отбележим, че само когато детето е в състояние да различи размерите на предметите, може да отчете дисхармонията при построяването на пръчките.


*Играта е подходяща за деца, навършили 3 години.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се