Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Забавен Великден с децата у дома – идеи за активности

Забавен Великден с децата у дома – идеи за активности

Великден е чудесен семеен празник, който ни дава възможност да прекараме повече време с тези, които обичаме. Също така в почивните дни около празника можем да отделим цялото си внимание и енергия за децата. Можем да ги научим да съхраняват традициите, да боядисваме заедно яйца, да печем козунаци и да възпитаме у тях ценността на семейството.

В следващите редове сме Ви подготвили няколко интересни активности, които може да опитате с вашите деца през почивните дни около празника. Свежи идеи за Великденски активности у дома

С помощта на тези интересни идеи за активности, стоенето у дома ще бъде по-приятно и по-ползотворно за всички членове на семейството.

      1. Научете интересна информация за празника

Как ще представите историята на празника пред децата е ваш избор. В зависимост от тяхната възраст може да прочетете заедно фолклорни приказки, да изгледате филмчета и видеа по темата, да потърсите информация за обичаите или как се празнува Великден в страната и по света. Най-важно е информацията да бъде поднесена интересно и достъпно за децата. А ако са по-големи, може да организирате състезание по представяне на информацията за празника по интересен и забавен начин: с картинка, с презентация, с кратка песен или друго по избор. Организирайте празнично представяне пред другите членове на семейството. Важно е всички да се забавляват, а усилията на децата да бъдат поощрени.

      1. Създайте красива Великденска украса

Ангажирайте детската креативност и заедно направете пъстра украса за празника. Използвайте и  идеи от нашата книжка Великденска украса – зелена книга, където има достъпни модели и лесни инструкции за изпълнение, подходящи за деца между 4 и 8 години.

      1. Боядисайте заедно яйцата и опечете козунаците

Всяко дете обича да боядисва яйцата. Предизвикателството е да запазите търпение и самообладание, когато всичко се изцапа. Използвайте различни техники за боядисване, които предварително сте проучили. Нека са подходящи за възрастта на децата. Например, за най-малките е препоръчително да използват флумастери и лепенки. Така лесно ще допринесат за боядисването, докато по-големите могат да помагат при потапянето на яйцата в различните бои.

Не забравяйте, че е важно да се забавляват. Целта на боядисването на яйцата и помощта при печенето на козунаците е децата да се възпитат на традициите. Да научат, че семейството е важно и че усилията, които полагаме за ежедневните дейности, винаги дават резултат.

      1. Играйте заедно Великденски игри

Подберете предварително различни Великденски игри, подходящи за цялото семейство. Може да използвате и настолни такива, но те са приложими, ако децата са над 4 години.

За по-малките винаги може да измислите нещо с помощта на играчки Монтесори и други занимания, които правите ежедневно вкъщи. Просто ги изменете така че да са подходящи за празника.

      1. Четете книжки

Почивните дни около Великден са чудесно време да напомним за четенето на книжки. То развива детското въображение, отключва любовта към четенето и книгата и прави децата по-емоционално зрели. Подберете подходящи детски книжки и четете заедно.

Важно е да не забравяме, че магията на празника не е в боядисаните яйца, козунаците, добре украсената трапеза. Великден е тържество на любовта в семейството. Погрижете се да остане така в сърцата на всички. Нека децата ви имат прекрасни спомени и съхранят традициите, които ще предадат на следващите.

Макар на този Великден да не може да излизаме и да посетим Божия храм, винаги можем да създадем празнично настроение, докато си седим вкъщи. Нека празникът бъде интересен и забавен за най-малките и благословия за техните родители.

Бъдете здрави и обичани, благословени с вяра и щастие.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се