Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

7 неща, които всеки родител трябва да знае за играта

7 неща, които всеки родител трябва да знае за играта

Да си родител е най-прекрасната професия на света. Когато детето е малко, ти си целият му свят. Протяга към теб крехките си ръчички с молба да направиш нещо. Изразява обичта си непринудено и искрено, обича те просто защото те има.

Ако скоро сте станали родители или ви предстои началото на това прекрасно приключение, прочетете нашия текст за детската игра и с какво тя е толкова важна за развитието на малкия човек.

Защо играта е важна за детското развитие?

Като родители, вие сте най-големите поддръжници на обучението на вашите деца. Можете да се уверите, че имат възможно най-много време за игра през деня, за да насърчите когнитивното, езиковото, физическото, социалното и емоционалното развитие.

1. Децата се учат чрез играта си

През играта децата учат и развиват:

  • когнитивни умения – решаване на проблеми, създаване на връзки и други подобни;

Идеални играчки за развиване на тези умения са различни сортиери, пъзели, различни настолни игри и карти и много други.

  • физически способности – като балансиране на блокове, тичане на детската площадка, хвърляне на топка, фина моторика и как да държат химикалката правилно;

Интересни играчки, които помагат развитието на тези умения, са:

  • нов речник – като думите, от които се нуждаят, за да играят с различни видове играчки;
  • социални умения – през играта децата се учат да общуват със света и себе си. Това е много важно умение за по-нататъшното им развитие в социална среда. Популярни играчки за развиване на социални умения са дървени детски играчки, имитиращи различни дейности като пазаруване в магазина, готвене в кухнята и други ролеви занимания.

2. Играта е здравословна

Играта помага на децата да растат силни и здрави. Също така противодейства на проблемите със затлъстяването, пред които са изправени много деца днес.

3. Играта намалява стреса

Играта помага на децата ви да растат емоционално. Това е радостно и осигурява изход за тревожност и стрес.

4. Играта винаги е различна

Съществуват много видове игри. Ролеви, социологически, свързани с когнитивни умения, развиване на въображението и много други. Благодарение на това богато разнообразие на вашето дете никога няма да му доскучее. От вас зависи единствено да му покажете, че съществува вълшебен свят, в който то само може да избере дали да бъде доктор, зъболекар, готвач, дали да реди пъзел, да строи пътища или просто да подрежда цифрите върху магнитна дъска. Научете детето си, че всяка игра е различна, независимо колко пъти я играе.

5. Играта и ученето вървят ръка за ръка

Те не са отделни дейности. Те са преплетени. Мислете за тях като за научна лекция с лаборатория. Играта е лаборатория на детето. Докато сглобява частите на любима дървена играчка, то научава как е устроена тя. Не е нужно да му показвате. То е достатъчно интуитивно, за да разбере само.

6. Доверете се на собствените си игриви инстинкти

Спомняте ли си като дете как играта дойде естествено? Дайте на децата си време за игра и вижте всичко, на което са способни, когато им се даде възможност. Нека използват въображението си и измислят интересни игри, в които да преоткриват света.

7. Играта е контекст на детето за учене

Децата упражняват и засилват обучението си в различни области по време на игра. Това им дава място и време за учене, което не може да бъде постигнато чрез попълване на работен лист. Например, когато играят на ресторант, децата пишат и рисуват менюта, определят цени, приемат поръчки и правят плащания. Играта предоставя богати възможности за учене и води до успех и самочувствие на децата.

Потопете се в разнообразието от интересни детски играчки, които предлагаме за всяка възраст в нашия сайт.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се