Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Творческо развитие и обучение на малкото дете – какво да очакваме?

Творческо развитие и обучение на малкото дете – какво да очакваме?

Заниманията по актьорско майсторство, музика, танци, визуални изкуства насърчават креативността и въображението на малките деца. Тези дейности също им помагат да развиват сетивата си чрез изследване и откриване, опознавайки света и търсейки своето място в него.

Често децата използват творческата игра, за да предадат своите чувства. Те не винаги могат да кажат защо са ядосани, депресирани, щастливи или уплашени. Но в подходяща среда умеят да изразят чувствата си. А от нас като родители следва да следим за това. Как?

             Какво да очакваме от творческото развитие на детето (1-3 години)?

В периода между 1-3 години децата изразяват своите емоции чрез игра, тъй като това е най-познатият им начин за реагиране. Какво да очакваме от различните себеизяви и как да ги тълкуваме правилно?

                Учене и развитие чрез актьорска игра

Малките деца копират поведението на възрастните. Например, може да видите детето ви да говори на лъжицата, сякаш е мобилен телефон, или да събира вещи с кофа или леген, защото е в магазина и пазарува. Този вид актьорски игри развиват въображението. Хубаво е да следим за тях, защото ни показват как детето възприема света и са индикатор за редица случки от ежедневието.

В периода 1-3 години децата често питат „Защо“, макар да не разбират отговорите, които получават. Актьорските игри им помагат да намерят отговора за себе си, също така им дават решения на проблеми.

Добър пример е играта на куклите  - чудесна форма на драматична игра за малки деца. С нея децата се научат да изразяват себе си и да разберат кои са, да изследват връзките и социалните взаимодействия и други.

                Учене и развитие чрез визуално изкуство и занаяти

Малчуганите обичат занимания като рисуване с пръсти, оцветяване на картини, сгъване или рязане на хартия и правене на различни неща с подръчни материали. Как точно тези дейности помагат в развитието на детето ви?

 

       Опознава и свиква с нови текстури:  като мокра, слузеста или лепкава;

       Научава за боите и хартията и какво може да прави с тях;

       Развива всички видове фини двигателни умения като да държи правилно молива, ножицата и др.;  

       Учи се да изразява своите мисли, преживявания и идеи.

 

Не е важно дали това, което създават, е идеално. Важен е процесът, в който детето изследва своите творчески импулси и изразява себе си по неповторим начин.

Вашето малко дете все още се учи на форми и линии, така че рисунката му може да ви прилича на спагети - но за него това е дърво!

Не се карайте, когато видите разхвърляни детски играчки, защото в тази възраст разхвърлянето е в полза на детското развитие. С него то се учи на усещане за допир, упражнява различни дейности като загребване и изливане, които са фини двигателни умения.

 

                Учене и развитие чрез музика

Малчуганите обичат да слушат и наблюдават. Често включват музиката в играта. Пеят и тананикат, докато се занимават с нещо важно.

Песните и музикалния съпровод, колкото и базов да е, са добри начини за себеизява.

Процесът на пеене насърчава вашето дете да използва думите, а това помага за развитието на паметта му.

Полезни са и заниманията с инструменти, макар и базови, тъй като дейностите, които детето умее да извършва, се свеждат до почукване, поклащане и други подобни. Но заниманията с музикални инструменти създават усещане за ритъм. Препоръчва се използването на дървени детски играчки за възрастта 1-3 години, тъй като са екологични и безопасни.

                Учене и развитие чрез танци

Децата започват да се движат и танцуват, без да бъдат подтиквани. Понякога изглежда, че са изцяло погълнати от себе си, а всъщност си мислят за много неща, опитвайки да си ги обяснят. С танците изследват фантазии, мисли и чувства, породени от музиката и средата.

Танцът помага за развиването на груби двигателни умения, за координацията между ръце и крака.

Насърчавайте вашето дете във всяка творческа дейност, дори да не я върши идеално. Така развивате връзка на доверие и взаимност, която е важна за по-нататъшното детско развитие.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се