Козметика

Безплатна доставка
до автомат на Box Now,
до офис на Еконт и Спиди
над 120 лв.

Монтесори урок с розова кула и карти

Монтесори урок с розова кула и карти

Розовата кула е традиционен визуален Монтесори помощник, който допринася за разпознаването и визуалното разграничаване на различни по размер предмети. Заниманията с кулата са подходящи за деца на възраст между 3 и 10 години.

Комплектът розова кула Монтесори (1-10 см) включва 10 розови дървени кубчета, вариращи от 1 до 10 см, различаващи се в 3 измерения. Как да представим на детето по интересен и достъпен начин розовата кула и какви занимания предполага тя?

  1. Урок с розовата кула Монтесори

Препоръчително е подредената розова кула да бъде поставена на стойка, където може да се разгледа от три страни. Така детето по-лесно ще се ориентира визуално при първата си среща с кулата.

Ако не разполагате със стойка, стол или ниска масичка също ще свършат работа. Ако и това не е налично, използвайте няколко кутии една върху друга, а над тях разположете подредената кула.

При представяне за първи път се използва постелка, върху която се подреждат отделните кубчета от детето. Пренасянето на кубчетата от готовата кула върху постелка започва с кубчетата от върха, които се вземат едно по една, с една ръка отгоре и една отдолу. На избраната постелка кубчетата се поставят произволно.

След като е преместило всички кубчета по указания начин, седнете заедно с детето пред кубчетата върху постелката. Това е моментът, в който детето започва да конструира кулата само или с Ваша помощ.

В хода на работа спирайте за почивка и насочвайте детското внимание към сравняване на куба със следващия по-малък, за да сте сигурни, че е избрало подходящ следващ елемент.

Когато приключи с подредбата и кулата е завършена, проверете центрирането на кубовете от високо. Нека детето също погледне. Използвайте думи като „най-голям куб“, „най-малък куб“ в хода на заниманията.

  1. Разширения на розовата кула Монтесори

Използването на допълнения към основната игра е полезно за упражнения на моторните умения, за трениране на визуалната представа и други. След като детето усвои заниманието с розовата кула Монтесори, може да му дадете допълнителният комплект карти с нарисувани розови квадрати към кулата. Тяхната цел е намиране на кубът, който отговаря за всяка карта, и поставяне отгоре. Така се тренират концентрацията, вниманието, детайлното мислене и разбира се – моториката.

За още интересни Монтесори материали, съвети и предложения за занимания, следете нашия блог.

Актуално от блога
За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се
Започнете да пишете, за да видите продуктите, които търсите.