Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Монтесори урок с розова кула и карти

Монтесори урок с розова кула и карти

Розовата кула е традиционен визуален Монтесори помощник, който допринася за разпознаването и визуалното разграничаване на различни по размер предмети. Заниманията с кулата са подходящи за деца на възраст между 3 и 10 години.

Комплектът розова кула Монтесори (1-10 см) включва 10 розови дървени кубчета, вариращи от 1 до 10 см, различаващи се в 3 измерения. Как да представим на детето по интересен и достъпен начин розовата кула и какви занимания предполага тя?

  1. Урок с розовата кула Монтесори

Препоръчително е подредената розова кула да бъде поставена на стойка, където може да се разгледа от три страни. Така детето по-лесно ще се ориентира визуално при първата си среща с кулата.

Ако не разполагате със стойка, стол или ниска масичка също ще свършат работа. Ако и това не е налично, използвайте няколко кутии една върху друга, а над тях разположете подредената кула.

При представяне за първи път се използва постелка, върху която се подреждат отделните кубчета от детето. Пренасянето на кубчетата от готовата кула върху постелка започва с кубчетата от върха, които се вземат едно по една, с една ръка отгоре и една отдолу. На избраната постелка кубчетата се поставят произволно.

След като е преместило всички кубчета по указания начин, седнете заедно с детето пред кубчетата върху постелката. Това е моментът, в който детето започва да конструира кулата само или с Ваша помощ.

В хода на работа спирайте за почивка и насочвайте детското внимание към сравняване на куба със следващия по-малък, за да сте сигурни, че е избрало подходящ следващ елемент.

Когато приключи с подредбата и кулата е завършена, проверете центрирането на кубовете от високо. Нека детето също погледне. Използвайте думи като „най-голям куб“, „най-малък куб“ в хода на заниманията.

  1. Разширения на розовата кула Монтесори

Използването на допълнения към основната игра е полезно за упражнения на моторните умения, за трениране на визуалната представа и други. След като детето усвои заниманието с розовата кула Монтесори, може да му дадете допълнителният комплект карти с нарисувани розови квадрати към кулата. Тяхната цел е намиране на кубът, който отговаря за всяка карта, и поставяне отгоре. Така се тренират концентрацията, вниманието, детайлното мислене и разбира се – моториката.

За още интересни Монтесори материали, съвети и предложения за занимания, следете нашия блог.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се