Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Ръчната изработка на дървени играчки – забавление за цялото семейство

Ръчната изработка на дървени играчки – забавление за цялото семейство

Дървото е един от онези естествени материали, допирът до които вдъхновява. То е устойчиво във времето, а меките му земни цветове и текстурата – гладка или грапава – събуждат чувствителността към красивото още от най-ранна детска възраст.

Редица предмети у дома са изработени от дърво и именно те са един от центровете на Монтесори възпитанието. Да позволите на детето да поиграе с различни пособия, които имат своето предназначение в домакинството, е едновременно забавление и учене, привикване към бита. Още по-хубаво е обаче, когато успеете да превърнете някои от предметите в дървени детски играчки – уникат.

Необходими да Ви само време, въображение и основни инструменти.

Този тип семейно забавление не изисква професионални познания в областта на дървообработването, но все пак е подходящ за по-големи деца, на поне 7 години, които могат съзнателно да участват в процеса.

Дървените лъжици могат да бъдат превърнати в страхотни кукли!

Необходими са Ви дървена лъжица, бои, малко прежда за косата и парче плат (малко по-късо от дръжката на избраната лъжица) за рокличка на куклата. Ножица, лепило и изобретателност ще Ви помогнат в процеса. 

Самата лъжица превърнете в лице – нарисувайте заедно с детето очи, усмивка, розови бузки. Прикрепете с лепило преждата в горната част и сплетете плитки или завържете опашки с панделка.

Дръжката ще бъде тялото – прикрепете от двете страни по малко прежда за ръчички и крачета. Сгънете на две парчето плат и изрежете дупка за главата. Сложете върху куклата и стегнете в панделка в кръста.

От клонки и няколко дъски можете лесно да сглобите къщичка за дребни играчки.

Необходими са Ви две парчета дърво с приблизителни размери 15 х 20 см. (може и с неправилна форма), клонки с дебелина около 1 - 1.5 см. и силно лепило. На пазара вече се предлагат лепила и лакове, напълно безвредни и подходящи за детски играчки – попитайте за такова, за да не се притеснявате от токсичност или алергична реакция. 

Тук схемата е дори по-лесна, отколкото при куклата – двете дъски ще представляват платформи, а клонките (вертикално наредени между тях) ще бъдат подпори. Можете да украсите двата “етажа” според вкуса си с още естествени материали – по-фини клонки, хербаризирани цветя, мъх.

Изработването на дървени детски играчки с участието на самите малчугани е не само игра, но и учене, и удоволствие. Това е пълноценно време, прекарано заедно, за цялото семейство. Дървените играчки – дори и в този им съвсем опростен вариант – могат да бъдат изключително устойчиви във времето, така че, подобно на професионално изработените, да се предават от поколение на поколение. Но дори и това да не се случи, стимулът за въображението и прекрасните спомени са достатъчна награда. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се