Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Първи срещи с математиката – лесно запознаване с числата

Първи срещи с математиката – лесно запознаване с числата

Имате детенце между 3 и 7 години, което е любопитно към света и търси неговите тайни. Време е да го запознаете с числата, тяхната подредба и количествена стойност. Така ще поставите началото на любовта към математиката. 

Много е важно как ще подходите към тези първи знания, защото от това зависи по-нататъшния интерес на детето към алгебрата и смятането на многоцифрени числа. Ако търсите забавен и интересен начин за въвеждане в математиката, предлагаме ви да го направите с Монтесори комплекта от дървени плочки с числа. Как да стане това?

  1. Първи стъпки в математиката – откъде да започнем?

Какво включва комплектът дървени плочки с числа? В дървена кутийка са подредени 36 на брой дървени плочки, на които са изобразени цифри с различна големина от 1 до 9000. Хубаво е преди да започнете представянето на двуцифрените и многоцифрените числа, детето да е запознато с тези от 1 до 9, за успее да осмисли поредността им.

Започнете като на маса или друга плоска повърхност детето подреди подред цифрите от 1 до 10. След като това стане, нека продължи да подрежда плочките с десетици от 10 до 90. Ако се затрудни, помогнете му. 

Веднъж щом са подредени всички плочки с цифри от 10 до 90, попитайте детето по какво си приличат и как според него се образуват. След като видите, че е разбрало подредбата, преминете към следващите цифри – от 100 до 900. Нека детето ги подреди по същия начин. Отново преговорете как се образуват и по какво си приличат. След това нека то продължи с тези от 1000 до 9000.

Когато е разбрало как се подреждат, може да го прави самостоятелно. Нека развали подредбата, а вие разбъркайте плочките. След това да започне да ги подрежда отново, за да проверите дали е запомнило поредността и дали разбира как се образуват числата.

  1. Как да представим количествената стойност на числата?

След като е усвоило заниманията за подредбата на цифрите с помощта на комплекта от дървени плочки с числа, време е да разбере каква е количествената стойност на числата от 1 до 1000 с помощта на комплекта със златни мъниста.

Комплектът съдържа кутия, в която има три отделения като 1, 10, 100, 1000. Целта на заниманията е детето да разбере каква е количествената стойност на цифрите, след като е усвоило заниманията с предишния комплект. Откъде да започнете заниманията?

Първо, обяснете на детето, че едно златно мънисто има количествена стойност 1, 2 съответно 2 и т.н. Дайте му да подържи 1 мънисто, за да усети количеството в длан. След това 2, 3 и т.н. По този начин по-лесно ще осмисли количествената стойност на числата, които е усвоило с предишното упражнение.

След това му покажете 10-те мъниста. Продължавайте на този принцип, докато изговорите и разгледате всички мъниста от кутията в комплекта със златни мъниста.

После използвайте комплекта с дървени плочки с числа и златните мъниста заедно. Първо, нека детето да подреди плочките с номера от 1 до 10. Нека на 10 да постави 10 златни мъниста. Така ще придобие представа за количествената стойност на числото, освен за визуалната му същност.

После да продължи с числата от 10 до 100 и т. н., докато свършат плочките и златните мъниста.

Помнете, че всяко занимание изисква време, за да бъде усвоено от детето. Не му давайте зор или конкретен срок, в който да го направи. Важно е да му е приятно и да се забавлява, докато учи.

Двете занимания са подходящи за деца над 3 годишна възраст.

За още интересни теми, Монтесори съвети и други полезни неща, четете нашия блог.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се