Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Предимства и недостатъци на дървените играчки – кое надделява?

Предимства и недостатъци на дървените играчки – кое надделява?

Родителите вземат предвид редица фактори, когато избират играчки за децата си – играта върви не само ръка за ръка с обучението, но и с опазването на околната среда, с устойчивостта като начин на живот. Именно от тази гледна точка дървените детски играчки са все по-предпочитан избор в сравнение с пластмасовите. 

Дървените играчки стимулират когнитивното развитие.

Ето защо и в Монтесори методологията дървото е предпочитан материал – дървените детски играчки предлагат редица възможности за игра, те са универсални. Малчуганите могат да ги използват по редица начини, да ги сглобяват и разглобяват, сортират по цветове, форми, размери, дори да строят от тях сгради и съоръжения. 

Простата структура на дървените играчки е именно това, което стимулира въображението на децата според психолозите и педагозите. Семплите предмети карат малчуганите да измислят с тях свои собствени истории, да ги използват с различни цели, да изследват. Така се развива и абстрактното мислене. 

Дървените детски играчки са по-екологична алтернатива.

Дървото е по-устойчив във времето материал, който, освен това, е и биоразградим, до голяма степен възобновяем. Така със сигурност можете да сте сигурни, че играчките на Вашето дете не увреждат околната среда.

Издръжливостта на дървените играчки е ненадмината.

Те спокойно могат да се предават от поколение на поколение, тъй като не се износват и се чупят по-трудно. Нещо повече – когато детето порасне, могат и да се превърнат в негова любима колекция.

Дървените играчки са значително по-безопасни от другите алтернативи. 

Те по-рядко са боядисани с токсични багрила, обикновено се предпочитат или естествени оцветители, или се запазва натуралния цвят на дървото. Това е особено важно за онези деца, които в бебешка възраст пъхат всяка играчка в устата си. Специално за най-малките има и допълнително предимство по отношение на безопасността – в сравнение с пластмасовите играчки, дървените имат по-малко остри ръбове, следователно, ограничават се значително възможностите малчуганите да се наранят.

Семплия дизайн на дървените играчки насърчава и социализирането.

Те обикновено не издават звуци и не светят. Семплите играчки насърчават не само въображението, но и играта заедно с други деца. Това е особено валидно за конструкторите и пъзелите, където забавлението се увеличава с увеличаването на броя въвлечени деца. По-високата степен на социализация пък подобрява не само уменията за общуване, а и самоуважението и самочувствието.

Въпреки всичко обаче, дървените детски играчки имат и своите обективни недостатъци. 

Изработката не е толкова детайлна, а външният вид на играчката лесно се нарушава.

Самият материал е много издръжлив във времето, но и податлив на надрасквания, а натуралните бои могат да паднат понякога по-лесно от химикалите, с които се боядисват пластмасовите играчки. Особено тогава, когато в името на естествения вид и безопасността играчката не е лакирана.

Дървените играчки са по-скъпа алтернатива.

Особено когато водещи са безопасността и качествената изработка, цената може да бъде и много висока. Предимствата, изброени по-горе, обаче не е възможно да бъдат валидни за по-евтините играчки. 


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се