Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

В помощ при прохождане на бебето – какво да изберем?

В помощ при прохождане на бебето – какво да изберем?

Първите стъпка на бебето са дълго чакани от цялото семейството. Преди да стигнем до този момент, изпълнен с много щастие, гордост и въодушевление, често сме изправени пред тревога, съмнения и много неясноти относно как да помогнем на детето да проходи бързо и лесно. 

Всички помним класическите паяци – проходилки, с които сме отгледани. В тях детето стои седнало, обикновено след 10-тия месец, но процесът е индивидуален – някои деца прохождат по-рано, а други - след годинката.  Поставяйки детето в помощното средство, го стимулираме да движи крачета. Друг безспорен плюс от паяка проходилка е, че помага при развитието на фината моторика. Често обаче пропускаме да помислим за опасностите, които крият паяците. Нека да разгледаме какви са минусите от това средство в помощ на прохождащото дете.

    1. Недостатъци на паяците

В някои страни по света като Канада например проходилките тип паяци са забранени, защото крият опасности за децата. Сред причините за това са:

  • Ползването на проходилка става навик за детето и то не се стреми да ходи само. Когато не е в проходилката, не се опитва да върви само, защото се страхува, че ще падне.

  • Възможно е заради сядането в проходилката част от позата на детето да се промени, съветват ортопеди.

  • При проходилките за сядане крачетата могат да развият висока скорост на придвижване, която не може да бъде контролирана. Детето не може да се научи да променя темпото на движение на крачетата.

  • Има много случаи, в които проходилката се обръща, детето пада и се наранява. Това го стресира и го демотивира да продължи с опитите за прохождане.

  • Доказано е, че деца, проходили с проходилка, стъпват на пръсти. Това има дългосрочно въздействие върху прохождането и работата на мускулите на стъпалата.

  • Липса на визуална информация как се движат детските крачета. Самото дете няма как да ги види, защото са скрити под плота на проходилката тип паяк.

  • Има данни, че децата, които ползват проходилки тип паяк, прохождат малко по-късно спрямо други, които не ги ползват.

    1. Има ли друга алтернатива?

Освен проходилките тип паяк на пазара съществуват и такива, които се наричат „уолкър“. Какво представлява те и какви са ползите за детското развитие?

Проходилките за бутане (уокър или уолкър от англ. дума „walk” - вървя, ходя) подпомагат детските крачета да се движат свободно и самостоятелно. При този тип проходилки детето не може да развие висока скорост и по-трудно би паднало и би се наранило. С помощта на уолкър проходилката, вашето съкровище се движи, подпира се и ходи уверено. Освен това с помощта на това средство се развива фината моторика, детското въображение и мисленето.

Поръчайте детска дървена проходилка - Уолкър от Smart Baby. С нея вашето дете ще прави уверени първи стъпки в живота, докато бута пъстри дървени играчки, които се превръщат във верни приятели в игрите и заниманията.

Подарете забавни и безопасни детски игри на вашето съкровище с детската дървена проходилка от Smart Baby или разгледайте нашите монтесори материали.

За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се