Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Образователни книжки – пръв помощник на детето в ученето

Образователни книжки – пръв помощник на детето в ученето

Чували сте израза „книгата е прозорец към света“. Това не е случайно. Разгръщайки страниците на хубава книга, ние всъщност се потапяне в нейния свят. Преживяваме приключения, виждаме нещата по различен начин. Изграждаме своя мироглед.

А сега нека се замислим за децата и техните книжки. Те са важен източник не само на познание, но и на ценности. Детските книги не просто развиват въображение и помагат на детето да учи родния си език. Те го вдъхновяват да е по-добър човек. А от нас като родители се изисква единствено да го поощряваме да не се отказва от четенето. Защото то е онази магия в живота, до която всеки трябва да се докосне.

От каква възраст се четат образователни книги?

Всеки родител знае колко важна е първата среща на детето с книгата. Но откога да започне тя? На каква възраст е подходящо да запознаем детето с образователната детска книжка? Как да подбираме темите?

Повечето хора подбират детски книги за библиотеката на своето дете, когато то навърши 2 години. Но преди това също може да включите процеса на четене в ежедневието на вашето дете. Как да се случи това? - предлагаме ви няколко полезни съвета.

За бебета до 6 месеца подходящи са всички книжки, защото в този период важен е актът на четене. С други думи, бебето е сгушено в прегръдките на мама или татко и се успокоява от техния глас, който нежно нарежда някакви думи. Не е толкова важно съдържанието, което ще четете, а самото действие. Редица психологически проучвания сочат, че ранното четене на детски книжки на бебето влияе на неговото спокойствие и отключва любознателността му.

Какви книжки може да подбирате? Всякакви видове от рода на песнички, гатанки, стихчета и други интересни и забавни текстове с рими.

За бебета от 7 месеца до годинка интересът към книжките се задълбочава. Все по-често детето ще се вгледа в това, което държите, ще иска да го докосне, захапе и опознае. Затова подбирайте книжки, които са пъстри, цветни и интересни за детското око и ръка. Може да са музикални, за да радват сетивата.

За мъници от 1 до 2 годинки подходящите книжки включват пъстри илюстрации, интересни шумолящи страници. Не се очаква вашето дете да познава буквите и да умее да чете. То е любопитно, изследва света, търси цветовете, връзките. Изберете му интересни и цветни книжки на теми, които го вълнуват. Например истории с животни, различни ситуации – детска градина, къпане, семейство и други подобни.

Разгледайте нашата колекция от детски книжки за най-малките в сайта. Там ще откриете богато разнообразие от теми и материали, които ще запалят любовта на вашето мъниче към четенето и опознаването на заобикалящия го свят.

Детски книжки, подходящи за деца от 3 до 6 години, са разнообразни като теми. Тук може да включите и образователни книги, подходящи за възрастта на детето. Такива са всички онези, свързани с интересни факти от живота – как растат дърветата, защо цъфтят цветята, морето, динозаврите и още много други.

Кога да четем книжки?

За четенето на книжки е важно да се създаде рутина. С други думи, изберете момент от деня, в който всеки ден ще можете да отделяте достатъчно време, за да четете заедно с детето. Помнете, че четенето на истории преди сън помага на детето да се успокои и да заспи. Това е едно прекрасно преживяване, с което не само ще изградите полезни навици на детето, свързани с четенето и любовта към книгите, но и ще имате повече време, което да прекарате заедно. А това е най-ценното, нали?


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се