Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Образователните книжки – най-добрият приятел на родителите и децата

Образователните книжки – най-добрият приятел на родителите и децата

Още от бебешка възраст образователните книжки са чудесна възможност за общуване между родители и деца и опознаване на света. На 6-7 месеца мъничето вече разпознава гласовете на мама и татко и значението на някои думи – това е идеалното време да започнете да му четете.

Бебетата се нуждаят и от хартиени книжки с красиви илюстрации

Въпреки че повечето бебешки книжки са от дебел картон или са гумирани, не бива да се изключват и класическите хартиени. В основата на Монтесори методиката е именно третирането на децата като равни на възрастните (по отношение на интелект и достойнство) – крехката възраст не означава, че бебето няма да оцени възможността да разгледа красиво илюстрована книжка. 

Образователните книжки подпомагат езиковото развитие на децата

В бебешка и ранна детска възраст речникът на мъничетата се развива изключително бързо. В началото те започват да разпознават значението на думите, а скоро след това и да търсят начин да общуват с възрастните. Изборът на образователни книжки в случая е важен именно заради езиковото развитие – родителите могат да се спрат на такива, чийто стил им допада. Простите изречения, мелодичността на изказа е много важно да се харесват на мама и татко, за да усети и детето удоволствието от четенето и отношението на големите към книгите. Това именно е моментът, в който се формира обичта към литературата. 

Преборете се с нетърпението на мъничето нежно и внимателно

В по-ранна възраст бебетата и малките деца много често предпочитат да дърпат от ръцете на родителите си образователните книжки вместо търпеливо да разглеждат картинки или да слушат истории. В тези случаи опитайте да привлечете вниманието на малкия човек с гласа си или да му покажете някоя много цветна илюстрация, която да го отклони от желанието да къса или да яде страниците. Ако не се получава, вероятно точният момент за четене или разглеждане на картинки е отминал.

Всяко дете има своя режим и предпочитания спрямо времето за разглеждане и четене на книжки

При някои деца то е по-малко, при някои – по-дълго в зависимост от настроението и темперамента. С напредването на възрастта малкото дете може да остане концентрирано над книжките все по-дълго. 

Наблюдението е единственият начин да разберете какво предпочита Вашето мъниче – понякога книжките са най-интересни сутрин, друг път вечер, като част от ритуала за заспиване.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се