Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Децата имат нужда от играчки, а не от iPad и електроника, съветват педиатри

Децата имат нужда от играчки, а не от iPad и електроника, съветват педиатри

Американската асоциация на педиатрите публикува доклад върху това кои са най-подходящите играчки за доброто детско развитие. В него се изтъква, че най-добрите играчки са съвсем обикновени, без блещукащи светлини, различни звуци и подобни екстри. 

С годините играчките са се развили много, а с помощта на рекламите, оставаме с впечатление, че цифровите и виртуални игри и занимания са по-образователни, споделят специалисти.

Когато децата са малки, те се нуждаят от играчки, които ги правят социални и които насърчават общуването. За да развиват езика и различните видове умения, също са нужни подходящи дървени детски. Докато обикновените играчки като блокове или топки насърчават всички тези неща, екраните и цифровите играчки могат да изолират децата и да ги направят неактивни наблюдатели.

“Най-добрите играчки са тези, които подпомагат родителите и децата да играят и да  взаимодействат заедно.  С таблета е различно – наградата е друга. И когато децата играят с родителите си - истинската магия се случва, независимо дали използват дървени детски играчки, или градят блокове или пъзели заедно.", казва Алън Менделсон, съавтор на доклада и доцент по педиатрия в Ню Йорк.

Образователни ли са технологичните играчки?

Специалистите многократно подчертават, че дори въображаемите, високотехнологични играчки, които се рекламират като „образователни“, не са толкова добри, колкото основните и обикновени, които насърчават комуникацията и връзките: с родители, роднини и други деца.

„Колкото повече знаем за ранното развитие на мозъка, толкова повече разбираме нуждата от игра, която се основава на човешкото взаимодействие“, казва д-р Хили. "Няма екран, видео игра или приложение, които да заменят връзките, изградени при реалното взаимодействие тип жива игра."

В доклада има и съвети какви играчки да избягваме. Например, свръхстимулиращите играчки, както и такива, които насърчават половите или расови стереотипи. Не се препоръчват и такива, които не насърчават човешкото взаимодействие. В това число влизат таблети, електронни игри, смартфони, лаптопи и играчки със звуци, светлини и подобни, които заместват човешкото присъствие и правят взаимодействието невъзможно.

Вместо това, родителите трябва да търсят детски играчки, които пораждат творчество, междуличностна и въображаема игра. 

Играчки от дърво - отличен избор за ранно детско развитие

Според педиатрите най-подходящите играчки са: кукли, екшън герои, играчки тип пъзели, играчки за нанизване, блокове, карти, дъски, топки, играчки за дърпане и бутане, развиващи фината моторика и дървени детски играчки, създаващи взаимодействия. Онлайн магазинът на Smart Baby разполага с богато разнообразие от именно такива играчки.

Не трябва да забравяме, че обикновените играчки растат с детето. Когато е малко, то използва блоковете, за да прави строежи, но по-големите деца градят цели светове с тях.

Децата под две-годишна възраст изобщо не трябва да гледат екрани, а за децата над тази възраст не се препоръчва повече от час на ден. 

Целият доклад на английски език може да прочетете тук.


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се