Козметика и хранене

Брза доставка за 3.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Ново бебе на борда или как да подготвим голямото дете за голямата промяна

Ново бебе на борда или как да подготвим голямото дете за голямата промяна

Адекватната подготовка за появата на нов член в семейството е гаранция, че по-голямото дете ще се справи и ще приеме радушно голямата промяна у дома. По правило, баткото и каката първоначално не са особено щастливи, че някой ще заемете тяхното място, а именно центъра на вселената вкъщи. Често настъпват моменти и пристъпи на ревност, които обаче са в следствие главно на ненавременната подготовка за пристигането на новороденото.

Не е нужно обаче да мислите за тези неща от сега. Много по-удачно е да адаптирате детето си от рано към бъдещите промени. Специалистите съветват да започнете да го подготвяте поне от средата на бременността. По този начин ще дадете достатъчно време на детето си да осмисли какво се случва и най-вече какво ново ще се случи, когато стане батко или кака. Използвайки следващи подходи и съвети, ще съумеете по-лесно да помогнете на големия си малчуган вкъщи за бъдещите промени.

Бъдете честни и детайлни, когато съобщите голямата новина

Може и да ви се струва, че успявате, но в повечето случаи детето разбира, когато го лъжете. Откровеният разговор винаги е по-доброто решение. Обяснете спокойно и внимателно на голямото си дете какво се случва с корема на мама, какво ще се случи, когато се появи бебето. В никакъв случай не забравяйте да споменете и какво ще стане с баткото или каката, когато настъпи промяната. Обикновено, негативната реакция на по-голямото дете е в следствие на страх от изоставяне и липса на внимание. Ето защо при съобщаването на голямата новина е редно да говорите в множество число („Скоро ще си имаме бебе“, Вече ще бъдете двама“ и т.н.).

Направете голямото дете част от голямата подготовка

Това е друг начин да му покажете, че то продължава да е център на вашата вселена, да е важно и значимо. Пазарувайте заедно дрешки. Изберете заедно бебешката количка, а дори и името на бебето! Помолете голямото дете да ви помогне в покупката на бебешки играчки. Постепенно го приобщавайте към ролята и функциите му на кака или батко. Дайте му задачи и отговорности, за да се почувства самостоятелна единица в голямата обща картинка на промяната. Може да поставите задача на детето да избере коя неговата стара бебешка играчка да подари на бъдещия си брат или сестра.

Обсъдете чувствата и очакванията на детето

То може да е потиснато в началото или да изпитва страх, че ще ви изгуби. Когато изрече своите опасения и мисли, детето по-лесно ще ги преодолее, защото вие ще сте насреща да го убедите и уверите във вашата безусловна любов към него. Дискутирайте бъдещите си планове заедно: как ще си играят, как ще делят играчки, как вече ще си има другарче в стаята и така нататък. Разговорите ще ви помогнат да разберете какво се случва в главата на голямото ви дете, защото много често при поява на нов член в семейството то е склонно да се затвори в себе си и дори да се потисне.

Колкото и да сте заети и напрегнати, не пренебрегвайте детето си

Макар и редуцирано, времето само за вас двамата трябва да продължи като семейна традиция. Може и да ви се наложи малко по малко да започнете да учите детето да бъде по-самостоятелно в игрите си. Така промяната няма да е твърде рязка за него, когато по цели дни и нощи ще се грижите за бебето или просто ще искате да си вземете поне 3 часа от изгубения нощен сън.

Детето ви може би ще има нужда от доказателства, че ще продължавате да го обичате както преди. Важно е да му ги предоставите, но и да го въвлечете в новия ви начин на живот. Така то ще знае, че винаги ще е част от семейството и от вас!


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се