Козметика и хранене

Доставка за 1.99 лв. до офис на Спиди
и 0.99 лв. с BoxNow

Никнене на зъбки: симптоми и решения

Никнене на зъбки: симптоми и решения

Никненето на зъбки е свързано с индивидуалното развитие на всяко бебе. Появата на първото зъбче е дългоочакван и вълнуващ момент от бебешкия живот. Но с какво е съпътстван този период? Какви са симптомите и как да се справим с тях?


Най-често срещани симптоми при никнене на зъбки


При всяко бебе растежът на зъбите започва по различно време в зависимост от организма и редица други фактори. Обикновено никненето на първото зъбче започва най-рано през третия месец. Как може да познаете дали плачът на детето Ви се дължи на никнене на зъбки? Активното слюноотделяне, сърбеж и опит за „почесване“ на венците с различни предмети са сигурни знаци, че Вашето бебе преминава към етапа на никнене на зъбки. Понякога ще вдига температура, друг път може да му липсва апетит и да плаче продължително. Тези симптоми обаче са различни при всяко дете – някои са по-избухливи, страдат от нарушен сън, диария и др. Тези симптоми обаче биха могли да съпровождат други по-сериозни заболявания. За това най-добре се консултирайте с педиатър.

Важно е да знаете, че първо поникват долните предни зъбки, следвани от горните предни, след тях са кътниците и кучешките.


Какво да предприемете?


И зъболекари, и детски лекари съветват да не променяте детския режим и храненето, когато започне процеса на растеж на зъбките. Стремете се към отлична хигиена, за да не влизат бактерии в устата. Възможно е докато растат зъбките, имунитетът на мъничето да бъде отслабен. В подобни случаи се препоръчва да не се среща с много хора, особено с болни, защото може бързо да прихване някои вирус или бактерия.

Голямо предизвикателство е да откриете подходящ „аксесоар“, с който детето Ви да чеше венците, където скоро ще се подредят малките и красиви зъбчета. Най-често се предпочитат различни видове гризалки, които са лесни за почистване и ежедневна дезинфекция.


От Smart Baby Ви препоръчваме специалния комплект от дървени играчки Монтесори. Той съдържа 6 броя дървени играчки, подходящи за бебета над 4 месеца. С тях Вашето мъниче ще постига координираност между ухото, окото и ръката си; ще произвежда звуци чрез движението на ръката си и ще облекчава сърбежа при никнене на зъбки. Изберете и дървени гризанки с формата на животни, с чиято помощ детето Ви ще се учи да захваща смело и да чеше венците. Дървените гризанки са от специален дървен материал, подходящ за нежната кожа и уста на Вашето бебе още от 3-месечна възраст. 

Поръчайте тези прекрасни дървени играчки от нашия сайт и подарете на Вашето дете спокойствие и приятни мигове в игри!


За да получавате винаги актуална информация навреме, запишете се за нашия бюлетин!
Запиши се